Реклама / Ads
25| 11613 |12.06.2023 ИНТЕРВЮ

Адв. Емил Георгиев: Радев може да остави Гешев като развързан ротвайлер

.
Главният прокурор Иван Гешев ще играе картите си като човек, който няма какво да губи. Това може да е един от мотивите на президента Румен Радев да се забави с указа и да го остави като развързан ротвайлер да изпохапе всичко, до което се добере.
 

Това заяви за ФрогНюз адв. Емил Георгиев от Инициативата "Правосъдие за всеки". 


Повод за коментара му е решението на Висшия съдебен съвет да отстрани предсрочно Гешев от поста главен прокурор. В момента обаче топката е в полето на държавния глава, който трябва да подпише указа за това. 


Според Георгиев най-песимистичният вариант в момента е президентът да се забави и в това време Конституционният съд да мине производство по допустимост на второто искане на главния прокурор за промените в НПК и ЗСВ. 


"Тогава президентът ще върне на ВСС производството и ще откаже да издаде указ. Кадровиците ще трябва да го блокират до решението на КС, което означава, че Гешев ще продължи да е главен прокурор. Най-оптимистичният е Радев още в следващия брой на “Държавен вестник” да публикува указа си. Реалистично погледнато президентът може изчака Гешев да се върне от Страсбург и да мине изслушването в Народното събрание, което бе поискано от самия него", посочи адв. Георгиев. 


Според него случилото се във Висшия съдебен съвет е било поръчка, а днес обвинител №1 е посочил и чия: 


"Самият главен прокурор отговори на въпроса “чия” - обвини Пеевски и Борисов и ги посочи като свои врагове. Смятам, че много силни са позициите на ДПС в съдебната власт и по-специално във ВСС. Позициите там са по-скоро на ДПС, отколкото на Борисов. 

 

Ще видим какво ще каже Гешев пред комисията LIBE. Той няма избор и ще играе картите като човек, който няма какво да губи. Това може да е един от мотивите на президента Румен Радев да се забави с указа и да го остави като развързан ротвайлер да изпохапе всичко, до което се добере", коментира Георгиев. 

 

коментарът взе Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8046 |05.06.2023 Любомир Аламанов: Радев искаше да сее разкол. Сега приема реалността . 16| 9779 |31.05.2023 Адв. Георгиев: Гешев и Радев искат да няма правителство. Президентът ще управлява, а ВСС няма да се попълни . 39| 7919 |29.05.2023 Петър Чолаков: Тонът на Радев е безпрецедентен. Демонстрира сила, иска да се качи на вълната от недоволство . 27| 10167 |25.04.2023 Боби Ваклинов пред Фрог: Докато президент е Радев, ще бъдем още по-изолирани от ЕС и НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads