Реклама / Ads

 

50| 7253 |02.08.2021 НОВИНИ

Адв. Хаджигенов: Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно

.
Адв. Николай Хаджигенов Източник: БГНЕС
Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно. То трябва да бъде извършено отново при спазване на Конституцията и другите норми. Това пише в профила си във Фейсбук адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се.БГ! Ние идваме“.

„Защото Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер.

 

      Не познавам г-н Пламен Николов, от представянето му в Панорама ми се стори симпатичен, добронамерен, любезен човек, който би искал да се хареса на повече хора, а не да влиза в конфронтация. Е, да, вярно, че му липсва основното за премиер – политическото лидерство и визионерство, политическия, а дори и просто обществен опит, а дори и поне общата политическа култура. Ясно е, че не може политик да не знае кои са страните по Преспанския договор в разгара на кризата и обществения интерес към Македония. По-смущаващото е липсата на какъвто и да било опит в защита на обществени каузи, на принципи, на позиции.  Смешен бе опитът му за измъкване, сравнявайки своите „битки“ с тези на министър Василев...       

 

      Така че, вероятно, човекът може да има бъдеще като мениджър, а защо не и в науката, но засега не е показал никакви данни за политик и държавник.

 

      Впрочем, с основание в многобройни коментари бе отбелязано, че той не е „предприемач с много богат международен опит“, а мениджър на много ниско ниво. Смущава и претенцията за хуманитарист и учен, който, обаче, няма никакви изяви в тези области. И т.н. , и т.н.

 

     Както и да е, дори и да не е подходяща кандидатурата, щом (ако) тя е предложена по съответния конституционен ред, ще следва гласуване в Народното събрание.

 

       Но дали бе спазена Конституцията при посочването на кандидата и връчването на мандата?

 

       Въпросът е:

       Има ли право Слави Трифонов да предлага кандидат за премиер?

       Струва ми се, че отговорът е недвусмислен – не, няма право.

 

       Ясно е, че ИТН има най-голямата парламентарна група и съгласно чл.99, ал.1 на Конституцията, Президентът връчва на излъчено от нея лице първия мандат.  Но КОЕ Е ЛИЦЕТО, имащо право да получи мандата? Мисля, че Конституцията е ясна – това не е лице, определено от Председателя на съответната партия (в случая Ст.Т.), нито от ръководния и орган (Националния съвет). Това е лице, „посочено от най-голямата по численост парламентарна група“ (Конституцията, чл.99).

 

        Посочен ли е Пламен Николов от Парламентарната група на ИТН ?  Изглежда, че отговорът е:  „НЕ“.

 

        Изводът – връчването на мандат за премиер на Николов вероятно е нелегитимно, тъй като е в противоречие с Конституцията. Няма данни Парламентарната група ИТН да е гласувала г-н Николов да получи мандат за съставяне на правителство, представители на ИТН не знаят за такова гласуване.

 

        Може би все пак партията-победител да има право и да е определила кандидата по съответния ред? Ако го е направил г-н Трифонов с най-близките си хора (т.нар.Изпълнително бро), това би бил нищожен акт, тъй като ще е в нарушение Устава на партията (а Уставът е законно призната „конституция“ на всяка партия). Съгласно Устава, Националният съвет „утвърждава кандидатите за публични и изборни длъжности по предложение на общинските събрания“ – а НС на ИТН също не е бил свикван тези дни (в НС членуват над 100 човека).

 

        Но, както посочихме по-горе, дори и легитимно решение на ПП ИТН не е достатъчно, ако няма решение на парламентарната група.

 

        Изводът е ясен – мандатът е връчен неправомерно. Тук, очевидно, има пропуск и на Президента Радев и неговата администрация. 

 

          Какво следва тогава ?  Имаме интересен конституционен казус. Струва ми се, че мандатът трябва да се върне и да се връчи отново на лице, излъчено легитимно от съответния орган. Този орган (Парламентарната група) може да определи пак Пламен Николов, ала може и друго лице. Става малко комично, ама като недоглеждат....

 

          Впрочем, по-добре комично, отколкото трагикомично. За последеното ме насочва публичното заявление на г-н Николов в ПАНОРАМА – в отговор на въпроса защо и дали е склонен да остави такава висока мениджърска позиция, той отговори: „..- Аз съм все още само кандидат за позицията премиер на страната...(тоест, защо ме питате сега, не зная, рано е да Ви отговоря по същество ?!)... От друга страна, ако се наложи и се гласува от парламента този кабинет, тогава вече ще взема съответното решение как да продължа оттук нататък...“ .   Моля ??  Значи г-н Николов „ще вземе съответното решение“ СЛЕД като парламентът го избере за министър-председател?  Ами ако съответното решение не е  очакваното (оставям фирмата си), а е другото – „Ами оставам във фирмата си, не ща да съм премиер?“  ? Щом тепърва ще се решава, значи за него има поне две опции (да остави едното или да остави другото).  Но всички ние не възприемаме така нещата – кой отговорен човек не е наясно, че решението трябва ВЕЧЕ ДА Е ВЗЕТО и кандидатът за министър-председател може да даде само един отговор на водещия ПАНОРАМА – „Разбира се, че оставям фирмата си, защото държаввата е много по-важна!“

 

       Смях ...

Николай Близнаков

Юрист, екс-депутат от В Н С

съавтор на Конституцията

 

-- -- -- -- -- -- -- --- --  --  --  --  --  --  --  -- -- -- -- -- -- -- -- --

 

Конституция, чл. 99, ал. (1): Президентът...... възлага на кандидат за министър-председател , посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

 

Из Устава на ПП ИТН:

Чл.17, 4/ Изпълнителният съвет обобщава и предлага за утвърждаване от Националния

съвет кандидатите за публични и изборни длъжности по предложение на

общинските събрания.“ пише още той.

 

Facebook, адв. Николай ХаджигеновРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 55| 61802 |31.07.2021 Адв. Хаджигенов: Слави е Бог и Тошко е неговият пророк? Няма да правим коалиция с тях . 29| 22034 |30.07.2021 Протест пред президентството: Скандирания „Предатели“ засипаха ИТН след мандата . 7| 3693 |30.07.2021 От ДБ се надяват да научат министрите преди връчването на мандата. Манолова подкрепя усилията за правителство на промяната . 7| 4480 |28.07.2021 Омагьосан кръг: Кога президентът ще връчи мандата за съставяне на правителство?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ