Реклама / Ads
19| 8216 |08.05.2020 НОВИНИ

Адв. Хаджигенов: Задържането на Лиляна Деянова и Мартин Димитров е инквизиция

.
Адв. Хаджигенов:
За прословутите обвинения за заплахи, съдебния състав единодушно каза, че няма данни за престъпление, а Иван Гешев два дни по-късно пусна части от разпити на някои лица, които твърдят, че са заплашвани. Този ход на каскетурата, с тези показания, показва абсолютната безнадеждност на това обвинение. По това дело няма абсолютно нищо.
 

Това заяви в предаването "ЕвродикоФ" по телевивизия Евроком адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Лиляна Деянова, брат й Александър Деянов и съдружника й Мартин Димитров. На апелативната специализирана инстанция преди дни Деянова и Димитров бяха оставин в ареста, като решението на съда бе с едно особено мнение.

 

Особено мнение е правния термин, обясни адвокатът то буквално гласи: „Намирам, че липсват каквито и да било доказателства за каквото и да било деяние за всеки един от тримата обвинени“. Това напълно съвпада с тезата на защитта.

 

Слушайки обвинителната реч, пледоарията си започнах с това, че ние очевидно четем различно дело с обвинението. Те твърдят ужасяващи небивалици, които по делото ги няма. Чел съм делото, все пак.

 

Целият съдебен състав се обедини по още една тема, целият съдебен състав за две от обвиненията, които касаят данъчни престъпления. Още от първата инстанция питам къде са тези приходи, да ги покажат, за да говорим за данъчни престъпление. Съдът единодушно каза, че няма никакви данни за данъчни престъпления.

 

Второ прословутите заплахи, на които много ми се ще да се спрем, защото Гешев беше така любезен да пусне извадки от показанията на някои свидетели – съдебният състав единодушно каза, че няма данни за заплахи и деянието не е съставомерно.  Това решение на съда е от 5 май, Гешев пусна извадките от разпитите на 7-ми май, два дни след като съда каза, че няма данни за заплахи.

 

Умрях от задоволство от този ход на каскетурата. С този ход, с тези показания, в които са заличени имената на свидетелите, не са целите показания, все пак съм запознат с всички, показва абсолютната безнадеждност на това обвинение. Най-тежкото обвинение, за което целия съдебен състав казв, че това не е съставомерно и Гешев прасна точно това. Представете си какво друго има по това дело – аз ще ви кажа – нула. Нищо няма по делото. Това е.

 

Сред обвиненията на тримата, освен споменаните и това за организирана престъпна група, има и за източване на еврофондове, което защитникът им също коментира.

"От самото начало питам кои са тези еврофонодове, как са открадати, кое е откраднато. Защото по делото няма такива данни на този етап. Те са подготвили нови обвинеиня. Добре, дайте да ги видим и новите обвинения. Те вероятно са по-зле и от тези."

 

За ОПГ-то се получи нещо  интересно – организираната престъпна група като състав на престъпление в Наказателния кодекс (многократно казвам, че у нас законите се пишат от трактористи и ще каза защо) има законодателен нон-сенс. Също като закона за извънредното положение, който е пример за един незаконен закон. Организираната престъпна група означава трайно формирано, организирано образование, т.е. изисква някаква структура – началник, подчинени изпълнители, най-общо казано. Втората алинея обаче, казва, че е възможна неструктурирана организирана престъпна група. Това е факт, който е анализиран от Влада Паунова и Пламен Дацов, съдия от върховния и апелативния съд, от нормалните все още съдилища, които казват, че това е абсурд. За да съществува една структура, тя трябва да има структура, когато няма структура, очевидно не може да има ОПГ.


Мартин Димитров е „назначен“ за шеф на ОПГ. На въпрос защо е "назначен" той за шеф, единственият отговр, който на мен ми хруман е, че е смешно да е Лили, аз така и пледирах. Сега Апелативния специализиран  съд се съгласи с мен и каза, че няма данни за ОПГ, защото за да си шеф на ОПГ е като да си шеф на фирма – трябва да даваш нареждания, трябва да изискваш, трябва да получаваш изпълнението.  То няма ОПГ, освен семейното – бра и сестра. Той е съдружник. Съдът каза че няма ОПК, но има неструктурирано ОПГ, което ако не става въпрос за хора, които са задържани в панделата е тема за много смешен виц.

 

"Даниела Росенова се казва съдийката, която бе с особено мнение. Трябва да се знаят имената на такива съдии. Като председател на втори състав, тя е зам председател на специализирани апелативен съд. Дадох си труда преди заседанието да почета протоколите на ВСС. Тя е лична кандидатура на председателя  Ушев. Тоя вчера задържа на Божков приближените и им забрани два месеца да искат промяна на мярката. Прави впечатление практиката, че когато има такива "знаково дело"  и лицата трябва да бъдат задържани и инквизирани на  всяка цена, делата се падат на първи и втори състав. Първи е Ушев, втори е заместничката  му. За това казвам, че има адмирации за малцина съдии, които въобще се осмеляват да вършат съдийска работа, особено в спецсъдилищата. Това е страшен потрен, на 21 тома и половина на това дело да няма косъм доказателства. Ако имаше Гешев щеше да ги забоде като Райна Княгиня байрак вчера, а той пусна "заплашили го с искане на оставка".", каза още адвокатът.

 

Това на което се спира много прокуратурата е, че бил заплашван по телефона.  Има 35 неприети обаждания. Представени са скрийншоти, представени са по делото -  35 неприети обаждания и това е заплашително. Ако трябва да съм честен, Татяна Дончева го каза най-добре в пледоарията си каза, че това е инфантилно - да, но не и заплашително. Че не е престъпление, мисля, че е ясно и на децата в детската градина, но според обвинението това е страшно нещо. Искането на оставка е страшно нещо. Професорът Олег Асенов, толкова се оплашил, като му казали, че ще му поискат оставката, че си сложил камери вкъщи.

 

Пледоарията си завърших с думите, че това е инквизиция с ясна цел. Веднъж е Божков, след това тол-системата, 144 милиона на година не може да се скрият. Поисках подзащитниците ми да си покажат само ръцете на съдебния състав. Двамата са с огромни червени плюски. Мартин има над 150 нахапани от дървеници само отпред по тялото, които приличат на дупка с нагорещена игла. Заради това казвам, че това е инквизиция. Няма нито една причина да са там.

 

Причината те да са в ареста е сигналът им за корупция при тол-системата, поводът е Божков, категорично. Материалния интерес от тол-системата е втората причина, защото тези двамата са положили многомесечен труд с техните хора. Том 8 е пълния им сигнал за тол-системата, който са обявили на пресконференция, с доказателства, със схеми, кое при кого как отива.

 

Гешев все казва, че не следи делата, защото е главен прокурор, но бяха командировани от него двама прокурори от долната в горната инстанция на съда., каза още защитникът.

 

Къде е заровено кучето е в това кой е спечелил изграждането на тол-системата, но аз задавам въпроси, които не касаят защитата. Кой стои зад тази схема е такъв въпрос., заяви още адв. Хаджигенов.

 

Ще жаля мярката им до посиняване. Не напразно има особено мнение, което казва че няма данни за нито едно престъпление. Аз няма да ги оставя така., завърши участието си адвокатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5455 |05.05.2020 Съдът решава остават ли в ареста Мартин Димитров и Лиляна Деянова . 14| 7063 |04.05.2020 Лиляна Деянова: Атаката срещу нас е заради дързостта ни да се изправим срещу корупцията . 12| 13829 |01.05.2020 Адв. Хаджигенов: Решение на германски съд може да отприщи вълна от жалби срещу мерките . 12| 8614 |29.04.2020 Адв. Николай Хаджигенов: Арестът на Лиляна и Мартин е юридическа пунта мара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads