Реклама / Ads
0| 37902 |30.08.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Людмил Ангелов пред Фрог: Заради решението за КТБ очаквам листопад от оставки, включително на Цацаров и Гешев

.
Адв. Людмил Ангелов
Очаквам листопад от оставки, сред които и тези на Иван Гешев и Сотир Цацаров. Сега може да се търси имуществена отговорност на държавата. Това каза пред Фрог нюз адвокат Людмил Ангелов относно решението на ЕСПЧ, с което се обявяват за незаконни отнемането на лиценза на КТБ и обявяване фалита на банката. Ето какво уточни още той пред екипа ни:
 

Адв. Ангелов, очаквахте ли подобно решение? За какво е знак то?


Съдът постановява, че лицензът на банката е бил отнет незаконосъобразно, противозаконно. Както и че банката е била фалирана  противозаконно. 


На какво се базира това решение?


Не е дадена възможност на нито едно от лицата, които имат правен интерес и възможност, да защитават банката по тези производства. Това решение бе очаквано с оглед всички закононарушения, които се случиха у нас. Съдът казва, че фалирането на банката е извършено с активното съдействие на БНБ и съда. Разбирайте Върховния административен съд и СГС, Апелативни съдилища, както и Върховен касационен съд. Това е шамар за всички тези институции. Ако има хора с морал в тази държава, аз и клиентът ми очакваме листопад от оставки. 


Бъдете по-конкретен, кой трябва да си подаде оставка?


Всички, които носят отговорност- като се започне от тези, които направиха парламентарна комисия, президентът тогава, цялото ръководство на БНБ, Иван Гешев, Сотир Цацаров, председател на ВАС, всички съдии, които са гледали тези дела. Защо трябва да стигаме до там, че отвън да ни казват как ние не спазваме закона?! Това се случи. 


Днешното решение на ЕСПЧ ще се отрази ли на наказателния процес, който се водеше доскоро в специализирания съд относно КТБ?


Ако има обективен и справедлив процес, трябва всички да бъдат оневинени.

 
Може ли на практика лицензът на банката да се възстанови. Нали това се казва в решението на европейския съд?!


Има процедури за отмяна на влезли в сила съдебни решения. Може да се направи искане за отмяна на решението за отнемане лиценза на банката и искане за отмяна на решението за обявяване на банката в несъстоятелност. Това предстои да се случи през следващите месеци. 


А кой трябва да направи това искане?


Въпрос на обсъждане - може да го направи всяко заинтересовано лице. 


Сигурен ли сте, че това ще бъде направено?


Все още не сме го обсъждали. По всяка вероятност ще се случи. И другото - на база на това решение може да се провокира отговорността на българската държава. Става дума за имуществена отговорност.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15195 |27.08.2022 Методи Андреев пред Фрог: Служебното правителство ни бута хем да изядем боя, хем да изядем солта, но и да платим жълтиците . 0| 19715 |26.08.2022 Първан Симеонов пред Фрог: Идеята на Трифонов за президентска република е мечешка услуга спрямо Радев . 0| 15535 |26.08.2022 Адв. Георгиев пред Фрог: Министърът на енергетиката дава пораженчески сигнали за газа . 0| 5081 |24.08.2022 Шефът на „Топлофикация София“ пред Фрог: Софиянци няма да останат на студено. Готови сме за План Б - мазут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads