Реклама / Ads
0| 6414 |30.08.2022 НОВИНИ

ЕСПЧ: Лицензът на КТБ е отнет незаконосъобразно, решението следва да се отмени

.
КТБ
КТБ спечели делото срещу България. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) категорично установи днес в свое заседание, че по казуса КТБ българските власти са реализирали погазване на два члена от Европейската конвенция за правата на човека - правото на справедлив процес и правото на собственост.
 

Делото КТБ срещу България е свързано с отнемане на лиценза на търговската банка от Българската народна банка и последвалото съдебно производство в България.

 

При констатирането на нарушенията ЕСПЧ приема по-специално, че българските съдилища са отказали на КТБ надлежен съдебен контрол на решението за отнемането на лиценза, а също така, че КТБ е била представлявана в съда от лица, зависими от БНБ, и не е успяла да изложи своята гледна точка. Не имало съдебни или други правни гаранции срещу решението за отнемане на лиценза на КТБ, както и е налице неправилно прилагане на законодателството. Това е отнело възможността на банката да се защити и да обори неверните констатации и твърдения.

 

Според ЕСПЧ решението за отнемането лиценза на КТБ е незаконосъобразно и необосновано и следва да бъде отменено, както и последиците от това решение.

На този етап ЕСПЧ не е уважил материалните претенции на КТБ, свързани с предявеното финансово обезщетение. Това обаче вероятно ще стане при второ дело, което ще бъде заведено, ако българския съд не уважи претенциите на КТБ.

 

Съдът по правата на човека задължава България да преразгледа законодателството си, за да установи - дали някакви пропуски в него са причинили повтарящи се нарушения от този характер.

С пълния текст решение и детайлите по делото можете да се запознаете ТУК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6150 |15.07.2022 Ген. Попов: Отнетият лиценз на авиоремонтните заводи у нас е тежък отговор от Русия . 0| 3553 |07.07.2022 Шефът на столичния КАТ: Семерджиев има 85 отнети точки, при максимум 39, на 11 юни бе задържан с наркотици . 0| 3304 |22.03.2022 ЕСПЧ: България трябва да плати близо 50 хил. лева заради убийство на млада жена . 5| 3413 |18.02.2022 Антирекорди! България е на 6-о място в света по брой отнети олимпийски медали заради допинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads