Реклама / Ads

11| 16116 |15.05.2020 НОВИНИ

Адв. Мария Петрова: Не можем със заповед на министър да бъдем задължително лекувани

.
Адв. Мария Петрова
И Конституцията ни, и редица международни актове не позволяват някой да бъде задължително лекуван просто със заповед на министър. Никой от нас не може да бъде подлаган на лечение против волята му. Има изключения, но за тези процедури има строг съдебен контрол.

Този коментар направи в предаването "Преди всички" адвокат Мария Петрова. „По-страшното тук е, че със заповед на министъра на здравеопазването се нарежда задължителна изолация и болнично лечение на определени категории лица“, допълни юристът. Заповед на министъра на здравеопазването постановява хората над 60 години, заразените с хронични заболявания, тези с нарушена имунна система и такива, които имат затруднено дишане и задух, да влизат задължително за лечение в болница.

 

Заповедта предизвика сериозна реакция в социалните мрежи.

„Има точка, която казва: „лица с невъзможност за изолация и лечение при домашни условия. Кой и по какъв ред, как ще установи тази невъзможност“, пита юристът.

 

„Утре и аз, и вие, ако имаме позитивен тест, но нямаме никакви оплаквания, но някой по неясни критерии счете, че сме в невъзможност да се изолираме или да се лекуваме в домашни условия, може да реши, образно казано, да ни въдвори в болница“, коментира адвокат Петрова.

 

Тя призова да се прави разлика „между изолацията, налагането на мерки, които целят ограничаване на заразата и задължителното лечение“.

 

Имаме Наредба 21, която коментира изрично изброени инфекциозни и заразни заболявания, които подлежат на такъв тип лечение, но там има съвсем друга процедура, подчерта Мария Петрова.

 

„Защото ако днес настроението на министъра е да определи тези 4 категории лица, ние не знаем дали утре настроението няма да се промени. И понеже в момента голяма част от лечебните заведения хората се страхуват или не ги посещават и не могат да работят, да генерират приходи, Касата не им изплаща пари – не може това да се явява основна предпоставка всички да влизаме в болница. Ако толкова сме мислили за общественото здраве, защо до момента ги нямаше тези критерии, когато уж беше пикът на епидемията, когато проследявахме епидемиологичните вериги? Сега, когато мерките са разхлабени, изведнъж решаваме, че определени хора задължително ще влизат в болница!“

 

Относно това дали има риск да завалят дела срещу здравното министерство и уязвима ли е тази заповед адвокат Петрова заяви, че делата срещу здравното министерство и срещу държавата започват тепърва.

 

"Било по повод всички заповеди, които наблюдавахме в хода на извънредното положение, било заради примерно, може да ви прозвучи смешно, но има един текст, който казва: „лица на видима възраст над 60 години“, коментирайки времевия интервал, в който възрастните хора ще могат да пазаруват.“

 

Според Петрова подобни текстове трябва да са ясни и недвусмислени, за да могат да се прилагат.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 5030 |12.05.2020 Мария Шаркова: Не е предвиден ред за обявяване на извънредност от МС . 3| 4119 |07.05.2020 Адв. Кашъмов: Абсурдно е да не можем да се запознаем лесно с управленски заповеди . 15| 6500 |05.05.2020 Адв. Мария Петрова: Важна е формулировката „извънредна епидемична обстановка“. Може да настъпи хаос . 13| 3855 |23.04.2020 Борисов: Имаме над резерва медицински облекла, можем вече и да даваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ