Реклама / Ads
1| 3010 |23.12.2022 НОВИНИ

Адв. Шаркова: Ще има дела срещу болница ”Шейново” за разменените бебета

.
Мария Шаркова
Очаквам дела срещу болница ”Шейново”, но по-правилният начин е такива спорове да се разрешават извън съда. Това коментира пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова по повод случая с разменените бебета в столичната АГ болница.

Адв. Шаркова посочи, че има съдебна практика, която присъжда обезщетение за вреди, изразяващи се в изживян стрес и увреждания на психиката, несвързани пряко с грешка в лечението, а по-скоро с нарушаване на правилата и организацията в лечебното заведение, включително нарушаване на етични правила.


Според нея обаче най-добрият начин е болницата да потърси извънсъдебни методи за разрешаване на този въпрос.


"Винаги, когато в един процес е налице човешки фактор, има слаби места и пропуски", подчерта адв. Шаркова. Според нея важното е сега много внимателно да се анализират процесите, да бъде намерено слабото място и остарелите практики да бъдат преустановени.


Адв. Шаркова е категорична, че един от пропуските е при изписването, когато никой не е направил сравнение в номерата на гривните. Според нея е грешка и отделянето на бебетата от майките. "Ако тези деца не бяха разделени от майките, това нямаше да се случи", изказа мнението си тя.


Според Шаркова не трябва да се водят дела за установяване на произход или за актовете за раждане. "Нямаме грешка в актовете за раждане - нямаме несъответствие между биологичните родители и записаните в актовете", подчерта тя. Децата са разменени фактически и в този случай няма да се водят искове, но е възможно да възникне спор, защото някой от родителите може да няма доверие на някои текстове.


При условие, че не са нужни искове, могат да се използват по-бързи механизми. Надявам се, че органите на съдебната власт ще действат бързо и в рамките на досъдебното производство експертизите ще установят фактите, каза адв.Мария Шаркова.


Според нея е нормално семействата на разменените бебета да потърсят връзка помежду си и да имат нормални отношения. "Тази грешка е факт, оттук нататък тряба да се намери пътят", категорична е адв. Шаркова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7700 |23.12.2022 Д-р Узунова от болница „Шейново” уговаряла бебетата да бъдат пак разменени . 2| 3106 |22.12.2022 Директорът на АГ болница ”Шейново”: Има смущаващи факти около случая с разменените бебета . 5| 3453 |21.12.2022 Директорът на болница ”Шейново” за разменените бебета: Низ от ужасни, случайни обстоятелства . 0| 2653 |21.12.2022 Пред Коледно - младежи от БЧК зарадваха деца в Търновската болница с играчки и сладкиши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads