Реклама / Ads
6| 4494 |01.12.2022 НОВИНИ

Адвокат Величков: Главният прокурор прави директна политическа заявка

.
Адв. Велислав Величков
„Bъв вpeмe, в ĸoeтo xopaтa нямaт дoвepиe в инcтитyциитe, вceĸи чaĸa и ce ocлyшвa, зa дa види ĸoй щe дoйдe нa влacт. Haй-cигypният нaчин дa нe cгpeшиш e дa нe пpaвиш нищo“. Това e ĸoмeнтиpaл Гeшeв на среща с граждани на Силистра вчера...
 

 И още: "Тези срещи са изключително важни за прокуратурата. Задават ми въпроса - защо главният прокурор се среща с граждани и представители на местната власт Защото в крайна сметка някой трябва да направи нещо. Не може всички да гледаме телевизия, да цъкаме и да казваме - „в много лоши условия живеем, каква е тази държава, какви са тези политици“.


Има краткосрочни мерки, които могат да доведат до резултат. Трябва да има гражданска енергия за постигането на промени и това вече се случва." Това е официално съобщение на Пресцентъра на ПРокуратурата!!
Ето как го разчитам аз: Прокуратурата и лично главният прокурор са единствената стабилна институция в държавата, гарант за справедливостта и стабилността и опонент на другите /бездействащи или "в будна кома" власти и институции/. Гешев иска повече права, за да насочи и контролира "събудената гражданска енергия", защото някой трябва да направи нещо"! Под този някой, естествено, Гешев разбира самият себе си, вероятно като "инструмента Божи".

 

Така главният прокурор прави директна политическа заявка, която се потвърждава от серията негови срещи в градски читалища на малки областни градове, общини, махали и дори училища, на които громи битовата и криминалната престъпност, оплаквайки смутните и тежки времена, в които живеем, без да обели и дума за липсата на присъди, а в повечето случаи и на обвинителни актове за тежките корупционни престъпления и големите грабежи от последните 20 години! Всъщност човекът с каскета винаги е правил това - шумни клетви за борба с дребните престъпления, някой друг дребен подкуп или длъжностно престъпление на ниските етажи на властта и пълно мълчание за висшите етажи и VIP клиентите на Прокуратурата, както ги наричаше неговият наследодател Цацаров. И тук големият въпрос е какво всъщност работи главният прокурор?!


По Конституция той следва да осъществява методическо ръководство и общ надзор за законност върху дейността на всички прокурори, толкова. Но това никак не е малко, напротив - неговите правомощия са значително и несъответно разширени в Закона за Съдебната власт и така тази фигура е превърната в абсолютен властелин на подопечната му Прокуратура и, както самият Гешев казва за себе си, в "административен ръководител на административните ръководители", тоест големият началник на началниците на прокурорите.

 

Именно по тази причина никой в държавното обвинение не смее да направи смело разследване или дори да образува чувствително откъм обществен интерес досъдебно производство без "санкцията на Главния" /последното лично съм чувал от прокурори/. Тази единоначална система от казармен тип и по Вишински модел действа като октопод, който задушава и другите власти в редките им желания и напъни да разкрият корупционни престъпления. Затова у нас изчезват милиарди безнаказано, а средната пенсия и заплата са най - ниските в целия ЕС, затова и именно тук има най - голям брой разследвания за престъпления с европейски средства от Европейската прокуратура!
НО, колкото и да са силни и широки правомощията на главния прокурор, те, при всяко положение, не включват политически изказвания и дейности, нито право на Прокуратурата да изготвя и внася опосредствано /чрез депутати/ на законодателни предложения за улесняване на собствената й работа и свеждането й до формален наказателен процес! Много главни прокурори са се опитвали да излизат извън магистратската си дреха и да натискат народни представители и дори министри, за да укрепят влиянието и властта си, та допреди три години Прокуратура беше забранена дума в Народното събрание.


Но, толкова откровено, яростно, нагло и безцеремонно никой главен прокурор досега не си е позволявал да гази разделението на властите и да се намесва в дейността им; никой не си е позволявал да прави политически седянки и заклинания по училища, села и паланки, нито да буди протести срещу държавата в ромските махали!


"Някой трябва да направи нещо.." е реплика, която трябва да подбуди към действие, към политическо действие, а Главният прокурор категорично няма такива права, нещо повече, той нарушава Конституцията и Закона с това, което върши от няколко месеца насам. Но, залисани в машините и бюлетините, почти никой не му обръща внимание. А тези призиви са в един поразителен синхрон с едни други такива - за силната държава, за авторитетното /авторитарното/ управление, за смяна на модела на държавно устройство с плавен преход към /полу/ Президентска република!

 

И сега си представете за миг - почти еднолична власт на президента, който да назначава правителство и с права да разпуска парламента, и почти еднолична власт в Съдебната система на Главния прокурор, който да има дори и законодателна инциатива. Е , това вече е прокурорско - президентска република от авторитарно - олигархичен тип!


И като се обърнем сега към връщането към хартиените бюлетини с "Индийската нишка", подправените протоколи и бездънните чували, то е ясно накъде ни водят - назад във времето на "контролираната демокрация" , но с добавка - еднолични управления и мека диктатура. В Унгария вече знаят какво е това, но в Русия и Беларус е моделът, който някои мастити политици искат. КОЙ стои зад това? Ами този, който винаги е стоял, но сега залогът е доста по - голям, и като пари, и като власт?! Схемата е Сарайска, ДпС е нейният гарант, а Радев и Гешев са в главните роли, другите само "танцуват".
Гражданите гледат Световното първенство... Тъжно!

 

Адвокат Велислав Величков, "Правосъдие за всеки", Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3406 |24.11.2022 Главният секретар на МВР Петър Тодоров благодари на Радев за доверието, което му е гласувал . 13| 3778 |22.11.2022 Главният секретар на МВР и заместникът му подават оставки . 6| 27851 |16.11.2022 Адвокат: Тази вечер е една от най-тежките за демокрацията в България . 3| 3227 |15.11.2022 Адвокатът на Борисов: Не е вярно, че Петков го съди за половин милион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads