Реклама / Ads

8| 4658 |23.02.2019

Скандал на събранието на Висшата адвокатска колегия, адвокати не бяха допуснати до форума

.
Много адвокати не бяха допуснати до Общото събрание на Висшата адвокатска колегия, което се провежда днес в Софийския университет.

Това предизвика недоволство пред вратите на форума. "Един човек, който се представя, че е нает да пази на събранието ме изтласка навън и ми каза, че не мога да вляза", разказа един от защитниците. От няколко дни те протестират за това, че Висшия адвокатски съвет не е взел навреме отношение към Закона за противодействие срещу изпирането на пари, който превръща защитниците в доносници на ДАНС.

 

Работната група, която ще търси компромис по Закона за мерките срещу изпирането на пари, ще започне работа идния вторник. Това обяви заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Атанас Стоянов на провеждащото се в Ректората на Софийския университет Общо събрание на адвокатите. Създаването на работната група беше договорено на среща на Съвета с председателя на НС и ръководството на ДАНС.

 

Повод за това стана недоволството на адвокати, според които задължението да докладват на контраразузнаването за свои клиенти би нарушило адвокатската тайна. 

Атанас Стоянов не смята, че има разнобой в адвокатските среди въпреки протестите на юристи, според които Висшият адвокатски съвет е бездействал при приемането на спорните текстове. Лично той не смята, че ще се стигне до национална адвокатска стачка:

 

"Считаме, че следва да има прецизиране на това какво прави адвокатът. Адвокатът никога не следва да става доносник на различни служби, защото интересът на клиента е свещен за него и адвокатската тайна трябва да съществува".

От своя страна адвокат Велислав Величков от лагера на протестиращите предупреди, че стачка не е изключена. Той упрекна Висшия адвокатски съвет в бездействие при приемането на текстовете:

 

"В момента, на практика, се прави опит да се загаси пожарът, който беше запален. Законът е в сила и не е нормално ръководството на ВАС да се споразумява с ръководството на ДАНС да не се прилага законът, но ако ние не видим – не просто мълчалив консенсус да не се прилага законът или отлагане на сроковете, а не видим действена, защитаваща адвокатите промяна в закона – стачката ще организираме ние".

В рамките на дискусията по отчетите адвокатите коментират и последните законодателни промени, срещу които гилдията възрази. В приветствието си към колегите председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов остро критикува работата на народните представители:

 

"Случилото се през изминалите дни – и със Закона за защита на личните данни, и по повод Закона за прането на пари, и особено с Изборния кодекс – ме кара да изпитвам срам, да изпитвам и гняв. И си задавам въпроса след толкова години професионални усилия от всички нас: Къде е правовата държава? Къде е конституционно регламентираната парламентарна република?", каза той, цитиран от БНР.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Явор Божанков: Промените в изборното законодателство на ГЕРБ са скандални 3| 3628 |20.02.2019 . Атанасов: Горанов призна за Архискандал, главният прокурор да извърши обективно разследване 5| 4691 |19.02.2019 . Христо Христов: Скандално е да се мълчи за признанието, че агент на ГРУ е бил три пъти у нас 13| 4969 |17.02.2019 . БОЕЦ поиска прокуратурата да повери всички скандали със записи 8| 4488 |08.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ