Реклама / Ads

3| 5339 |15.05.2020

Адвокатурата оспори пред КС одържавяването на лотариите и поправки за КТБ

.
Висшият адвокатски съвет атакува пред Конституционния съд (КС) в един ден одържавяването на лотарийните игри и текстове от закона банковата несъстоятелност, свързани с бившата Корпоративна търговска банка (КТБ)

Адвокатурата получи през 2015 г. с промяна в конституцията правото да сезира КС, когато установи "противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите", съобщава "Лекс".

 

С първото си искане сега, адвокатурата оспорва текстове от закона за хазарта. Искането е свързано с приетите през февруари разпоредби, с които на практика лотарийните игри бяха обявени за държавен монопол. Лицензите на действащите оператори бяха отнети, а те бяха задължени да изплатят печалбите, въпреки че продажбата на билетчета беше преустановена. Хората обаче още не са си получили обещаните награди, тъй като свързаната с разследвания от прокуратурата бизнесмен Васил Божков "Ню геймс", която организираше Национална лотария, поиска да бъде обявена в несъстоятелност.

 

Адвокатурата е оспорила новите разпоредби от закона за хазарта, с които беше въведена забрана друг освен Българският спортен тотализатор да организира лотарийни игри. Тя смята, че в тази област не може да има държавен монопол, както и че има противоречие с правото на свободна стопанска инициатива и нарушение на гарантираното от конституцията право на собственост.

 

 "Изземването на стопанската дейност на частноправни субекти и осигуряването на възможност за осъществяването ѝ под формата и начина, предвиден в промените на закона за хазарта, представлява необосновано погазване на Конституцията, което ощетява не само юридическите, но и физическите лица, включително спечелилите от лотарийни игри, организирани до този момент“, пише адвокатурата.

 

Това дело в КС е разпределено на Атанас Семов.

Другото искане, което адвокатурата отправи до КС, е за противоконституционни да бъдат обявени 9 разпоредби от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН). За някои от тях самият закон директно казва, че се отнасят само за казуса с Корпоративна търговска банка, други въвеждат общи правила. Едно от основните искания е свързано с придаването на обратно действие на някои от нормите .За докладчик по това дело в КС е определен Красимир Влахов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ЧЕЗ Разпределение продължава да съобразява планираните ремонти с нуждите на клиентите след извънредното положение 0| 3916 |15.05.2020 . Албена Белянова: Чакаме прокуратурата да публикува разпитите на двама председатели на ДКХ 16| 6508 |15.05.2020 . Слави: Борисов е отговорен за паниката, страха, лъжите и опашките пред трудовите борси 21| 5225 |14.05.2020 . Първан Симеонов: Борисов ще се опита от извънредна ситуация да мине в предизборна 23| 8625 |14.05.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ