Реклама / Ads
2| 4297 |18.04.2019 НОВИНИ

АЕЖ: Очернящите кампании, които дискредитират журналисти в България, са ежедневие

.
Въпреки че за първи път от много години насам България не пада в класацията, а запазва мястото си, това няма как да бъде прието за добра новина, когато страната продължава да е на последно място в ЕС и изостава дори от Западните Балкани.
 

Това коментират от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България във връзка с класацията на „Репортери без граници“.

 

Според АЕЖ е важно да се има предвид, че индексът на Репортери без граници няма как да измери свободата на изразяване в абсолютна величина, затова той измерва усещането на журналистите и работещите в медиите. Факт е, че ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство. Българските журналисти вярват, че медиите в страната не са достатъчно свободни и независими, каквито се предполага да бъдат в една демократична страна, член на Европейския съюз. И имат напълно основателни причини да мислят по този начин.

 

В тежката икономическа ситуация, в която се намират медиите, работещите в тях са особено уязвими от всякакви форми на натиск. Ниското ниво на заплащане и социалната несигурност в сектора доведе до голям отлив на качествени кадри. Допълнително изкривяват средата и опитите на централни и местни власти да си купят медиен комфорт със средства от бюджета или от европейските фондове.

 

Олигархичният модел на медийна собственост става все по-доминиращ и той води до смразяващ ефект върху журналистите, а очернящите кампании, целящи да дискредитират журналисти, са ежедневие. Срещат се заплахи срещу критични журналисти, че ще си изгубят работата, когато медията, в която работят бъде купена от олигарх. Тези заплахи няма как да не бъдат взимани сериозно в условията, в които функционира българският медиен пазар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4154 |07.04.2019 10 г. никой не търси парите, които са взели похитителите на Киро Киров . 1| 3981 |02.04.2019 Калоян Паргов: София прилича на сцена с декори, които прикриват фалшивото управление на ГЕРБ . 4| 4901 |31.03.2019 Таня Андреева: Хората, които чакаха Станишев за услуга, целуват ръка на Йончева . 3| 3977 |25.03.2019 Кьовеши спечели делата, в които я обвиняваха за дисциплинарни нарушения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads