Реклама / Ads
19| 5019 |06.10.2014 НОВИНИ

AFP: Пирова победа за коравия политик на България

.
В понеделник България се изправя пред по-нататъшна политическа несигурност, след като изборите за третото правителство в рамките на две години излъчиха за победител ГЕРБ - партията на бившия премиер Бойко Борисов. За бившия бодигард с черен колан по карате обаче това е една пирова победа, предаде AFP.
 

Коравият политик, който подаде оставка като премиер на балканската държава през февруари 2013 г., в крайна сметка не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента, продължава изданието.

„Искам да управлявам”, заяви 55-годишният Борисов, като в драматичен стил добави, че алтернативата би била "нови избори" и "фалит" за най-бедната страна в Европейския съюз.

Дали той ще успее да скалъпи коалиция, или поне ще си спечели достатъчно подкрепа в 240-местния парламент, е несигурно.

 

Най-значимият резултат тази неделя беше избирателната активност: малко над 45 на сто от българите дадоха своя вот. За сравнение, на изборите през 1990 г. гласуваха повече от 90 процента.

Зад мълчанието на българите се крие горчива истина: корупцията не може да бъде отменена. Например, партия, която не участва в широката практика на купуване на гласове, не премахва злото. В края на краищата тя просто получава по-малко гласове. Всеки, който не притежава някой съдия, не получава правосъдие, пише германският в. Weser Kurier.

 

Харизматичният лидер, осем години след като основава партията си ГЕРБ, продължава да е нейната най-важна движеща сила. 55-годишният пожарникар, който е бил бодигард на последния комунистически диктатор на България Тодор Живков и на цар Симеон Сакскобургготски, достигна през 2001 г. до най-висшия полицейски пост в страната. Поради безпрецедентната досега кампания срещу организираната престъпност, Борисов бързо се превърна в любимец на нацията. За критиците му, той е само един невеж бодигард. Неговите поддръжници обаче го виждат по-скоро като „един от нас". Борисов, дори като министър-председател на страната, се появяваше в обществото облечен с тениска, дънки и яке в обществото, и обича да употребява разговорен език, припомня в. Tiroler Tageszeitung.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4715 |02.09.2014 Цветанов: № 9 ще е деветата поредна победа на ГЕРБ . 75| 5901 |30.08.2014 Манолова: На тези избори тръгваме нахъсани за победа . 3| 5621 |29.06.2014 Инфарктна победа на Холандия над Мексико за четвъртфинал . 11| 5769 |26.05.2014 Р. Кънев: Постигнахме успех, не не и победа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads