Реклама / Ads
18| 5853 |30.07.2008 НОВИНИ

Ахмед Доган: Оставки и предсрочни избори не решават проблемите

.
„Подаването на оставка на правителството няма да реши проблемите. В момента няма друга алтернатива. Ако мислите, че друг екип ще дойде и ще решава проблемите – много се лъжете”. Това заяви лидерът на ДСП Ахмед Доган.
 

Той дойде днес в парламента в следобедните часове специално за гласуването по вота на недоверие към кабинета. Доган каза, че не се искат оставки, за да не се нарушава "технологията, която вече е започнала да прави сериозни крачки за решаване на проблемите". "В България всеки втори е кандидат за министър. Предсрочните избори не решават проблема, а още повече го задълбочават", категоричен бе Ахмед Доган.
"От гледна точка на опита и технологията на усвояване на европейските фондове, оценката от Европа и общността, имам притеснения не за изкарване на мандата, а за сериозни проблеми, които ако не се решат, бихме имало много лоша оценка и за следващия доклад", каза още той.

Лидерът на ДПС призна, че очакванията му за дебата са били по-високи. "Имаше какво да се говори съвсем компетентно, аргументирано, да се предлагат нови схеми. Тройната коалиция действително имаше нужда от такава помощ, защото става въпрос за България. Опозицията трябва да си намери мястото. Има какво да се вземе от нея, но стига езикът да е технократски, точен, с конкретни предложения и критики", обясни Доган. Той призна също, че докладът на ЕК е критичен и определи ситуацията в страната като тревожна. "Европейската комисия, Европейският съюз е значимият друг, от одобрението или неодобрението на който ние получаваме национална идентичност. Според мен тази оценка е еквивалент доколко сме покрили националния си интерес в контекста на европейските реалности. За това трябва да се отнасяме много критично към себе си. Цената, която може да платим, е много висока, защото не става въпрос дали едно правителство може да получи доверие или не", поясни още лидерът на ДПС и допълни, че дълбоките проблеми започват с комуникацията.

ax_dogan.jpg  снимки Вяра Йовева

Според Ахмед Доган правителството не бива да се успокоява след този вот. Управляващите не трябвало да се радват на отхвърления вот, а да направят пълна мобилизация на законодателния и административния капацитет. Доган прогнозира, че следващите 4-5  месеца ще бъдат тежки за правителството. Те ще бъдат важни за работата и усвояването на европари по седемте оперативни програми. "Това ще бъде тест за качеството на властта. Това явно ще е принцип и за следващите правителства - качеството на властта ще бъде резултат от обективното усвояване на европейските фондове до 2013 година", посочи той и допълни, че добрата работа по оперативните програми се нуждае от комуникация, координация и контрол, което пък зависи от административния капацитет.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4838 |29.07.2008 Кр. Каракачанов: Цялата опозиция заедно на избори . 14| 4603 |22.07.2008 П. Димитров: Оставки не се подават заради "Голямото българско Аз" . 11| 5308 |30.06.2008 Изборите не били сблъсък на корпоративни и лични интереси, откри Р. Петков . 8| 5738 |29.06.2008 ГЕРБ би имал 20,89 %, ако изборите бяха днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads