Реклама / Ads
46| 9026 |11.03.2023 НОВИНИ

Ако бяхме ние…

.
“Ако бяхме ние…”. Това се чува не просто от дни и седмици, а от месеци от устата на ГЕРБ и най-шумните от свитата на Борисов. “Ако бяхме ние…”, викат от партията, приемането на еврото нямаше да се отложи, България нямаше да бъде спряна за Шенген, доходите щяха да са високи, инфлацията - ниска, а магистрала “Хемус” да е стигнала до Плевен. Имаме лоша новина за вас - бяхте. И нищо от това не беше свършено за изминалите 12 години.
 

Борисов и свитата му много обичат да си приписват заслуги, които нямат нищо общо с тях. Като например днес - едно от най-големите остриета от Борисовата партия Десислава Атанасова приписа обявяването на комунистическия режим за престъпен в години, в които ГЕРБ все още дори не съществува. 

 

Самохвалството стига до там, че днес пред актива на партията в Плевен сам Борисов се тупна в гърдите и заяви, че ако бяха ГЕРБ, автомагистрала “Хемус” вече щеше да е подминала Плевен и да е стигнала до Велико Търново. Истината обаче е, че АМ “Хемус” се строи от години, но все още не е довършена, въпреки множеството обещания по въпроса. 

 

Нещо повече - през изминалата една година разследващите органи заговориха за изнесени в сакове милиони в кеш, които са отишли в джобовете на политически партии през малоимотни лица чрез раздаването на инхаус поръчки и авансови плащания. Впрочем една от фирмите, получили такива е “Хидрострой” на Велико Желев, който бе задържан миналата седмица от полицията, а после пуснат под гаранция. Разбира се - по друго обвинение, нямащо нищо общо с разкритията на регионалното министерство за некачествено строителство и липсващ асфалт. 

 

Пред симпатизанти и кандидат-депутати в Плевен Борисов обясни, че инхаус процедурите са “единственият начин” строителството на тази “жизненоважна магистрала” да се случи.

 

“Римските пътища са минавали оттук, оттогава няма. Затова сме го правили - за да стане бързо и да спрем обезлюдяването и обедняването в тази част на България, защото вие сте 3 пъти по-бедни в сравнение с Южна България", каза лидерът на ГЕРБ.

 

Хайде сега… Тоест “ако бяхте вие”, Северна България щеше да процъфтява? А какво направихте през последните 12 години за справянето с демографската криза? Нищо. 

 

Но “трън в петата” на Борисов се оказа не Кирил Петков и представителите на “Продължаваме Промяната”, а служебният министър арх. Иван Шишков. 

 

"Пуснеш бТВ - Шишков. Снощи по Нова телевизия - пак Шишков. Един красив, обаятелен, страшен интерес на медиите към него и нито един важен журналистически въпрос! Дал ли е аванс от 105 млн. лв. на фирмата на Велико Желев, след като е лоша? Срамота е, служебните министри участват активно в предизборната кампания и взимат страна! Обаятелният, но непостроил нищо Шишков, е разплатил 1.5 млрд. лв. А в същото време пътищата ни са разбити и строшени, от 2 години неподдържани. Шишков им играе ролята на бухалка. Те ще се крият и ще карат служебните министри да бият по нас. Да продължават", каза Борисов.

 

По време на третия си мандат обаче Борисов се зарече АМ “Хемус” да е готова до 2024 г. и за тази цел в края на 2018 г. отпусна 1.35 млрд. лева лева за 134 км от пътен възел "Боаза" до разклона за Велико Търново (средна цена 10 млн. лв./км). Година по-късно бяха дадени още 1.38 милиарда лева за оставащите 89 км (средна цена 15 млн. лв./км), припомнят от “Mediapool”. Четири години по-късно няма нито един построен километър, въпреки раздадените по процедурата инхаус пари през държавната “Автомагистрали”.

"Хидрострой" има подписани два договора с "Автомагистрали" за 15-километровата отсечка от 27 септември 2019 година на обща стойност 213.4 милиона лева без ДДС. От тази сума те са получили аванс от 139 милиона лева, според одита на Сметната палата. 

През 2019 г. все още на власт е партията на Борисов.

 

А иначе Борисов се зарече, че повече няма да става премиер. Това не е новина, ако разбира се лидерът на ГЕРБ удържи на думата си. Още преди време каза, че ще остане депутат в парламента, защото усещал, че депутатите му се нуждаят от него. Това означава, че Борисов ще получи имунитет. Депутатите му обаче отрекоха решението на техния лидер да има общо с депутатския имунитет, който ще дойде в контекста на санкциите по “Магнитски”, под чиито удар попадна Владислав Горанов, бивш финансов министър на Борисов.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3066 |01.03.2023 Дмитро Кулеба: Ние бяхме несломими, въпреки че беше студено и мрачно тази зима . 6| 8078 |20.11.2022 Ян Шенкман, руски поет и журналист: Бяхме отгледани, за да бъдем убити! . 0| 3037 |11.09.2022 Тошко Йорданов: Бяхме една година вътре - лицемерието е издигнато на професионално ниво . 0| 3109 |01.08.2022 Гроздан Караджов: По отношение на АПИ бяхме блокирани лично от Кирил Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads