Реклама / Ads
0| 3926 |08.06.2022 НОВИНИ

Актуализацията разстресе коалицията. Какво се случи?

.
В пореден препъникамък за управляващата коалиция се превърна приемането на актуализацията на бюджета. Министрите от “Има такъв народ” напуснаха демонстративно днешното заседание на Министерския съвет, на което трябваше да се обсъжда тъкмо това. Министрите на Слави Трифонов са гневни, че нищо от исканията им не е изпълнено. Междувременно министърът на електронното управление Божидар Божанов заяви, че кабинетът все пак е одобрил бюджета. Какво се случи?
 

“Вчера много ясно си казахме, че трябва да бъдат спазени всички уговорки и обещания, които са във връзка с МРРБ с индексацията към строителите и към всички онези, които реално изпълняват поръчките. В същото време МВнР също имаше едно искане за командировките зад граница и за възнагражденията, тъй като там са едни от най-ниските. Те са направили нов устройствен правилник. Чакаме т.нар. ефективно управление в правителството да оценява всички тези документи. Не знам дали има капацитетът да ги оцени", коментира пред журналисти шефът на бюджетната комисия в НС и депутат от ИТН Любомир Каримански.

 

Той оправда решението на министрите от партията му да напуснат заседанието на Министерския съвет и заяви, че е напълно нормално, ако в актуализацията на бюджета не е предвидено нито едно от исканията на ИТН. 

 

Председателят на ПП на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров също коментира напускането на министрите на ИТН. По думите му очевидно има някакво напрежение, след като това се е случило. Към момента обаче той не разполага с повече информация, различна от тази на медиите.

 

Божидар Божанов отрече да става дума “чак за скандал”. 

 

“Бюджетът беше приет и ще бъде внесен днес в Народното събрание, доколкото разбрах. Имаше обсъждания по конкретни текстове”, посочи Божанов пред БНР.

Според министъра на туризма Христо Проданов парите за нито едно министерство не са орязани, а поведението на министрите от ИТН “не е нормално” - въпросът е обсъждан вече няколко пъти, включително и в коалиционен формат. Има неясноти обаче каква е позицията на ИТН “чисто партийно”, счита Проданов. Според него правителството не е застрашено и бюджетът ще бъде приет. 

 

Министърът на отбраната Драгомир Заков отказа коментар.

 

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов определи поведението на министрите на ИТН като "прояви на емоционално състояние". 

 

Зам.министър от ИТН твърди пред OFFNews, че финансовият министър Асен Василев сам искал да решава къде отиват парите. Василев бе обвинен и преди в еднолично управление на бюджета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2994 |08.06.2022 Гюров, ПП: Дали ИТН е надежден партньор ще си проличи при актуализацията на бюджета . 0| 3127 |07.06.2022 Разнопосочни становища по актуализацията на бюджета след днешната тристранка . 0| 2877 |07.06.2022 Експертният коалиционен съвет не се разбра за актуализацията на бюджета . 0| 3302 |07.06.2022 Военните с пръст в устата, армията без нова техника, ако се приеме актуализацията на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads