Реклама / Ads
11| 45308 |02.08.2024 НОВИНИ

Аламанов: Aко обществото ни обръщаше внимание на жени с много тестостерон, надали щяхме за 7-ми път да ходим на избори

.
Източник: Любомир Аламанов, Facebook
"За да се разбере спокойно ситуацията в бокса, е добре да се разгледат различните аспекти. Затова предлагам малко информация."
 

Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook комуникационният експерт Любомир Аламанов. Вижте и целия текст:

 

"А. Историческа информация.

 

Жени с подчертани физически преимущества поради генетични аномалии са участвали в олимпийски и други състезания от много години. Само някои примери:

 

Снимка1. Жън Жу – китайска баскетболистка с ръст от 2,20 метра, която се състезава в азиатски шампионат за девойки до 18-годишна възраст. Тя е едва на 17 години.

 

Снимка2. Уляна Семьонова, висока 213 сантиметра, никога не е губила мач в международно състезание, играе за националния отбор на бившия СССР от 1968 до 1986 година. Тя печели златен медал на Олимпиада два пъти. През 1976 година в Монреал и през 1980 г. в Москва. На финала СССР срещат България и ни побеждаваt със 104-73. Т.е. може да се каже „гигантки мачкат българки“.

 

Снимка3. Тамара и Ирина Прес – многократни олимпийски и световни шампионки от 1958 г. до 1966 г. Отказването им още преди да навършат 30, съвпада с въвеждането на проверката на пола на състезателите от Международната атлетическа федерация през 1967-а. Впоследствие редица спортисти се провалят на този тест, включително и няколко съветски. Сестрите Прес обаче никога не са се подлагали на подобен тест.

 

Снимка4. Ева Клобуко̀вска е полска лекоатлетка спринтьорка, златна медалистка като част от полската щафета на 4х100 метра и бронзова медалистка на 100 метра от олимпийските игри в Токио (1964), двукратна европейска шампионка на 100 и 4х100 метра (1966). Световна, европейска и държавна рекордьорка в спринтовите дисциплини. През 1967 година спортната и кариера е прекратена, след като при направено изследване за конфигурация на хромозомите, чрез който по това Медицинската комисия на МОК разграничава половете в спорта, е обвинена че „няма удостоверение за жена“.

 

.

 

През годините има и множество протести и критики срещу тестовете за полова принадлежност, предимно защото някои хромозомни аномалии не дават никакво предимство на пистата, а физическият преглед на неиздържалите се възприема като недопустимо навлизане в личното пространство.

 

Това кара Олимпийския комитет да отмени през 1999 г. задължителните тестове за всички жени-участнички в Олимпиадите. Сега организаторите имат пълномощия да проверяват половата принадлежност само при възникнали съмнения. Но привържениците на по-строги проверки напомнят, че ако на 20 000 жители на планетата се пада по един хермафродит, то в спорта те са един на 500.

 

Б. Медицинска информация.

 

Генетични аномалии се случват много по-често, отколкото си мислим. Някои примери:

 

• Един от 15 000 мъже се ражда и израства като момиче. И нито тези момичета, нито техните родители го знаят.

 

• Някои жени имат завишено количество тестостерон, което оказва сериозно влияние върху развитието им.

 

• Има и случаи на хермафродизъм, и то доста често.

 

• Синдром на Морис - характеризира с женски фенотип, първична аменорея (липса на менструация) първичен стерилитет, липса на матка и яйчници и наличието на тестикули, които освен в коремната кухина, могат да бъдат открити и в ингвиналния (слабинния) канал, или в срамните устни. При изследване се оказва, че това са нормално изглеждащи жени със слабо, или никакво окосмяване и с по-висок ръст. Те физически изглеждат като жени и се възприемат като такива и психически. Имат нормално развити гръдни жлези, женски външни гениталии, но сляпо завършващо влагалище.

 

• Разстройствата на половото развитие (DSD) са група редки вродени състояния. За разлика от 46,ХХ DSD чиято причина е ясна, установяването на причината за ХY DSD е често неясна и може да се дължи на нарушение на гонадното развитието, на половите жлези, на синтеза и действието на андрогените.

 

Повече информация – в линкове и коментари.

 

Всяка спортна федерация сама определя правилата за допустимост на състезателите.

 

В. Текущата ситуация.

 

Имане Хелиф и Лин Ю-тинг не са трансжени. Те са родени жени, записани като жени, с полови белези като жени. Никога не са минавали по каквито и да е процедури по смяна на пола. Нямат изказвания или други изяви, че са мъже, но са се почувствали жени, или нещо подобно. Вероятно имат DSD.

 

Факт е, че Хелиф и Ю-тинг са били дисквалифицирани от надпреварата за Световната титла през 2023 г. на основава на резултати от тест за установяване на пола. Тест, за който IBA подробности не дават.

 

Но е и факт, че са участвали на предишните Олимпийски игри. МОК се е отказал от тестове за полова принадлежност още през 1999г.

 

Г. Информация за федерацията по бокс.

 

За да е пълна картинката, Международната боксова асоциация (IBA) вече не е призната от МОК за спортна федерация. Сега олимпийският турнир по бокс се организира от Парижкото Боксово обединение (ПБУ) – временно и специално създадено звено от Изпълнителния комитет на МОК.

 

Президентът на IBA Умар Кремльов казва, че „МОК са политически курви, политически проститутки.“ след като разбира, че е изхвърлен от олимпийското движение. Умар Кремьлов бе преизбран на поста президент на IBA през този май, но изборът му бе съпътстван със скандали и сериозни съмнения за корупция. Кремльов, който допреди няколко години бе начело на Руската федерация по бокс, бе единственият допуснат кандидат. Позната история.

 

Тази цялата информация е, за да се види, че подобни скандали водят до липса на еднакви правила кое е допустимо и кое не в боксовите турнири.

 

Д. Финал.

 

• Подобни случаи е имало, има и ще продължава да има. Всяка държава иска да използва максимално всички преимущества, които има.

 

• Затова са правилата, които трябва да са еднакви за всички. И ако някой не отговаря на правилата, трябва да бъде отстранен.

 

• Разбираемо е възмущението защо двете състезателки не са проверени след като миналата година са били отстранени от друг шампионат.

 

• Разбираемо е и отношението на МОК, че проверката на всяка жена дали е жена, е обидно.

 

• Правилно БОК е пуснал жалба, това му е работата.

 

• Липсата на нормални институции и разбирателство между тях водят до подобни казуси (спомнете си казуса с шахматните федерации).

 

• Идеята, че това е „либерално затваряне на очите към ЛГБТИ общността“, е невярна. Това е само казус за правила между спортни федерации.

 

• Идеята, че това е „мъже бият жени, брат“, е клик-бейт. И целенасочено използва казуса с голия син мъж от откриването на Олимпийските игри, за да внуши връзка, която я няма.

 

• Все пак „мъже бият жени, брат“ звучи много по-стряскащо от „делфини плуват с хора, брат“ или „гиганти поставят топка в кош, брат“.

 

А като цяло, ако обществото ни обръщаше поне 10% от вниманието, което обръща на жени с много тестостерон в Париж, към политиците, които ни управляват, сигурно нямаше за седми път да отиваме на предсрочни избори.

 

Но „всеки сам си преЦеня“, нали така беше.

 

С огромни благодарности към Nikolay Lefedjiev, който ми припомни много факти. И към всички журналисти и коментатори, които запазиха спокойствие и провериха информацията, преди да се хванат на поредната лъжлива истерия.

 

Спокоен ден!"

 

Любомир Аламанов, Facebook

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2867 |02.08.2024 Отцепиха района около "Стад дьо Франс" в Париж, ще действат сапьори . 0| 2262 |02.08.2024 Кметът на Русе Пенчо Милков отличи Стефан Стефанов и Никола Димов за „Спортист на месеца“ . 9| 2832 |02.08.2024 Пеевски показа списък с "касиерите в енергетиката на мистър Кеш" . 1| 2381 |02.08.2024 Съдът отложи делото за освобождаването на Андрей Гюров от управителния съвет на БНБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads