Реклама / Ads
44| 11272 |01.04.2018 НОВИНИ

Алекс Айкън: Нямаше да обвиняваме Москва, ако нямахме доказателства

.
Ние говорим на базата на доказателства и не бихме отправили обвинения, които не можем да докажем. Знаем от нашите учени, че „Новичок“ може да бъде произведен от една държава и имаме доказателства, които потвърждават тези заключения. Това казва Алекс Айкън, който отговаря за публичните комуникации на британското правителство.
 
Разполагаме със заключенията на нашите разузнавателни служби и разговаряхме с нашите приятели и съюзници. Нашето виждане съвпада с тяхното виждане. Категоричността, с която международната общност отговаря на този случай, е безпрецедентна. Този отговор включва най-голямото експулсиране на чужди шпиони в историята. Това само по себе си също е доказателство за сериозността, с която демократичните държави приемат това покушение на територията на чужда страна, каза още той пред bTV.

Имаме доказателства и вече сме ги предоставили на международната организация, която се занимава с химическите оръжия. Те ще направят свое собствено проучване. Руското правителство до този момент пусна в публичното пространство 19 различни обяснения за това отравяне. 19 различни фалшиви новини, защото те знаят, че бяха правилно посочени като инициатори на този отвратителен акт, обясни той.

Това е безпрецедентно. Това е много притеснително. Това е нещо, което сме виждали и продължаваме да виждаме в Сирия. И сме загрижени от действията на руското правителство там и подкрепата за режима на Асад. Благодарение на конвенцията за забрана, химически оръжия са използвани много, много рядко и много отдавна. Британците и германците са ги използвали едни срещу други в Първата световна война, но не и през Втората. Ще бъде отвратително падение на цивилизацията, ако те се превърнат в актуални оръжия отново, смята Айкън.

Организацията за забрана на химическите оръжия, които следят тези събития, ще публикуват своя доклад. Ние ще продължим да предприемаме всички необходими според нас мерки, по решение на премиера и външния ни министър. Следващият изключително важен момент обаче за мен е докладът на учените от Организацията, посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7808 |23.03.2018 Фрогоко: СГП оневини Павел Александров, но дело ще има . 7| 6584 |09.03.2018 Харалан Александров: Русия се държи с нас като с подопечна територия . 1| 6052 |23.02.2018 Очаквано Апелативният съд оправда Алексей Петров по обвинението за пране на пари . 2| 5488 |23.02.2018 Александър Вучич пристига на посещение у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads