Реклама / Ads
0| 2447 |15.07.2024 НОВИНИ

Александър Джартов: Най-сериозна е ситуацията с пожарите във Варна и в Стара Загора

.
Главен комисар Александър Джартов Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Сериозни пожари на територията на цялата страна. Какви са щетите до днес и къде все още има опасност за живота на хора и животни, за гората и стопанството? Темата коментира главен комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, в ефира на Нова телевизия.
 

„Най-сериозна е ситуацията във Варна и в Стара Загора. Теренът е труднодостъпен – няма никакви пътища, вятърът е ключов фактор, а вследствие на обилните валежи растителността е изключително буйна. Тези три фактора, съчетани с горещините, затрудняват нашите действия”, алармира комисар Джартов.

 

„Когато получим сигнал за пожар в близост до населено място, разполагаме екипите между пожара и населеното място, за да защитим хората. След това започваме да атакуваме пожара”, обясни той.

 




Според него пожарите се развиват с висока скорост и интензивност. „Ние можем да се възползваме от помощ – по разпореждане на министъра на вътрешните работи сме поискали помощ, която се изразява в два хеликоптера за пожара в Стара Загора”, посочи специалистът.

 

„Това са пожари, които обикновено не ни отнемат много усилия, но вятърът променя драстично цялата ситуация – става неконтролируемо”, допълни Джартов.

 




По думите му доброволците е необходимо да бъдат използвани много внимателно: „Някои са обучени, с лични предпазни средства и техника. Същевременно има и спонтанни доброволци, но за тях е изключително опасно да навлизат в тези терени”. Той разказа за случай от Свиленградско, при който едно момче е пострадало. „Най-вероятно се е опитвало да извършва пожарогасителни дейности, но не е успяло да избяга. В момента е в болница”, уточни главният комисар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3227 |15.07.2024 Естонският премиер Кая Калас подаде оставка . 1| 2425 |15.07.2024 Делото срещу експрезидента Тръмп за неправилно боравене със секретни документи беше прекратено . 12| 2291 |15.07.2024 Конституционалист: ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред Радев за отлагане на връчването на втория мандат . 5| 2730 |15.07.2024 ООН: Човечеството ще започне да намалява, Украйна ще се стопи до 15 милиона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads