Реклама / Ads
0| 4149 |11.08.2022 НОВИНИ

Александър Николов: Експертите, с които имах честта да работя, не са събирани по плажовете

.
Александър Николов
Всяка сутрин стартираща с информация за сектор енергетика, директно от Министъра е празник за мен! И днес отново мед ми капе на душата. Та… по-кратка серия от трилогията “Работа, работа, работа”, в контекста на факти, факти, факти.
 

1. Очевидно процесът “чета и разбирам” е започнал, защото от “криза и разруха” преминахме към “лек недостиг”. Браво, напредваме.


2. Нещо, което повторих достатъчно на брой пъти, но освен вицепремиерът Нинова, явно и други не са разбрали. Да, Булгаргаз и България НЕ Е В НАРУШЕНИЕ на активния договор с Газпромекспорт! Напротив, спазени са всички принципи на добра воля и прозрачна търговска практита! Ноооооо! Поредната лъжа - било нежелание и преговорите спряли от бълграска страна. ФАКТИ: Последното предложение, елиминиращо всички рискове за Булгаргаз е отправено ОТ БУЛГАРГАЗ КЪМ ГАЗПРОМЕКСПОРТ! Отговор на това предложение до влизането на служебния кабинет НЯМА!


3. Плащането в рубли, дефинирано от Газпромекспорт е ясно описано от ЕК, като НАРУШЕНИЕ НА САНКЦИИТЕ!


4. Предложението от ГПЕ към Булгаргаз НЕ Е същото, което е изпратено към търговски компании и други международни контрагенти. По темата има достатъчно изписано и в отворени международни финансови портали, ако ИкспертИтИ в МЕ нямат достъп до Блумбърг - ще им се предостави.


5. Факт - каза се истина, Булгаргаз не е на загуба, а в ликвидна криза, директен ефект от Топлофикация София. Новина - решението на тази фактическа криза е достъпно до МФ, директно до Министър Велкова, и изработена в рамките на редовния кабинет. Същото решение е налично и при зам.-министър Ива Петрова, но се радвам, че 24-часовия труд продължава да кипи и бълват ли, бълват решения, които бяха оставени на бюрото.


6. С удивление разбрах и че е имало среща с Черноморска банка. Браво, похвално. Сигурно за да се разгледа структурата на капитала им?! Или пък ще се договаря специфично североизточно финансиране, каквото получихме за гордостта на ГЕРБ, руски-турски поток...или простото разширение на инфраструктурата? Една лека вметка, благодарение на страхотното поведение на същият този контрагент, а именно Газпром, изплащането на финансовите задължения е...леко отложено, така към 2028-2029та година.


7. Още по-голямо удивление настъпи в мен, когато разбрах, че проектната компания, строяща гръцката връзка е Ай Си Би Джи… ми то… такава компания няма. Има Ай Си Джи Би, а именно InterConnector Greece Bulgaria. И не, не е буквалистика, защото дефинирането на последователността на изказа показва в каква посока тече природния газ. Все пак… едно експертно правителство би следвало да е запознато с тези термини. А газът следва да тече от Гърция към България, а не обратно.


8. Нямало достатъчно контрол по строежа?! Има седмични репорти на ниво Министър - Министър от проектната компания /Скрекас - Николов/, както и същите са получавани на ниво Премиер. Доколкото вчера видях от МЕ беше проявен далеч от мижав интерес, но все пак присъстващи на прегледа на връзката … странно, нямаше. Все пак остават въпросите и към МРРБ и обясняващите за недовършено строителство, как аджеба е издаден тогава Акт 14, също така, как регулаторните органи в Гърция са приели всичко. За срещите с Авакс няма да пиша, тъй като е прекалено дълго. Нека се прави разлика между тест на SCADA система за автоматизация и строеж… все пак, ако е удобно.


9. Назованите проблеми с “противопожарна” и т.н. Става въпрос за екзекутивни чертежи. Решенията са правноописани, налични в Ай Си Джи Би /а не БиДжи…. вероятно останали назад в експертната история/, та… налични са и в Министерство на енергетиката и всички възможни стъпки показват как се достига ефективно до Акт 15 и Акт 16.


10. Имаме множество оферти от много контрагенти. Хаааайде сега на бас, че всички получени оферти са с по-лоша ценова структура от тази на Cheniere? Само да не се окаже, че пак ще трябва да работите по нещо оставено от редовния кабинет?! И само да не се окаже, че… нещо няма да успеете да се справите за 3 месеца напред с необходим достъп до инфраструктура?! И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!


Затова, въпросите остават:
1. Кой и защо препоръча на Министъра да подпише Протокол, който МЕ и лично Премиерът отричаше да съществува?! Защо беше подписан този протокол и какво се постига със спирането на вписването на необходимата двустепенна система на управление на ICGB?
2. Кой и защо нареди на Булгаргаз да НЕ ПРИЕМАТ офертата за първи слот по получената оферта на Cheniere?
3. Кой и с каква цел изкривява информацията, относно получените анекси от ГПЕ и изпратените такива от Булгаргаз?


Ей такива дребнички въпроси, има още доста, но ще ги оставим за следващите 52 дни. И медийно - кой и защо не задава тези въпроси?! В административната си роля в началото на мандата бях поканен на дебат с бившата министърка Теменужка Петкова. За мен беше разговор, в който много неща бяха изяснени, но разговорите и споровете продължиха и занапред, а в споровете се ражда истината.

 

Та… ако случайно експертът Еленко Божков или Министърът решат - винаги съм на разположение, в удобна за тях медия да направим един интересен диалог. Не за друго, просто изглежда малко странно, когато настъпи моментът, в който дозата истина в бръщолевенията на Делян Добрев е повече… отколкото тази в “експертен кабинет”. И да не забравя - от декември месец насам, до края на мандата към мен не е оказван какъвто и да е политически натиск. И точно затова… текущия “експертен” екип работи върху решения и все още само с решения, които са част от “тежкото наследство” на екипът работил от декември до август.


А защо стана така ли?! Просто защото експертите, но истински такива, с които имах честта да работя не са събирани по плажовете. И също - получи се така, че работиха ясно, целенасочено и… безусловно успешно. И не забравяйте - по делата и приоритетите им ще ги познаете! За някои назад във времето бяха решения, предложения, възможности. За другите - времето и документите ще покажат. Вярвам.
И не забравяйте - 52 дни експертност остават! За да няма след това пак ще трябва в почивна неделя... да се разходим и подадем своя глас.

 

Александър Николов, бивш енергиен министър, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2733 |08.08.2022 Валентин Николов: Газ има, но няма как да дойде до нас . 0| 3332 |05.08.2022 Назначиха Александър Свраков за зам.-министър на финансите . 0| 10062 |04.08.2022 Александър Манолев отговори на Нинова със снимка и закана за съд . 0| 2599 |04.08.2022 Александър Николов: Септември месец е подсигурен с газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads