Реклама / Ads
0| 2785 |11.08.2022 НОВИНИ

Юлиан Попов: Да говорим по-спокойно за газа. Катастрофа няма да има, национална трагедия - още по-малко

.
Източник: БГНЕС
Дебатът за газа у нас трябва да се реформатира и рестартира. Изтриваме всичко казано и започваме наново. Първо, има няколко факта, които са относително ясни:
 

1. Война е.

 

2. Владимир Путин мобилизира Газпром за военни цели.

 

3. Газът не е главният източник на приходи за Русия, петролът е.

 

4. Недостигът и високите цени бяха факт още преди войната.

 

5. Русия започна да манипулира газовия пазар дълго преди войната, още преди година.

 

6. Хаос има, но той е на европейско равнище, не на национално.

 

7. Хаосът постепенно се овладява, но овладяването му ще струва скъпо.

 

8. България има ниска зависимост от газ.

 

9. България е значителен производител и износител на електроенергия, в момента печели много заради високите цени и разполага с достатъчно средства, за да се справи с високи цени на енергията.

 

10. Всички търсят газ.

 

11. Приказките за посредници са крайно несериозни, но работят в предизборни караници и разправии из ФБ.

 

12. Разполагаме с много опции и инфраструктура, но се налага да мислим в движение, пазарно, конкурентно, солидарно, умно и политически. Досега не сме го правили.

 

От тук нататък можем да спорим как да се справим с кризата и къде точно е тази криза. Защото засега България е доста добре защитена от газовата криза.  Проблем е инфлацията. Безработица няма. Индустрията и износът ще се пръснат по шевовете. Цените на енергията засега са регулирани и/или компенсирани. На хоризонта обаче има тежки черни облаци и трябва да спорим за това как да се подготвим за една евентуална буря, която може да ни връхлети, може и да ни подмине.

 

Ако предишното правителство може да бъде критикувано за нещо, то е, че не започна активна работа върху средносрочна енергийна кризисна програма. Работата и прилагането на тази програма трябваше да започне преди около година. Факт е, че нито една партия не говореше сериозно за възможна енергийна криза тогава и нито едно правителство не работеше сериозно по въпроса. Факт е също, че Европейската комисия, която, за разлика от България, разполага с огромен аналитичен капацитет, също безобразно закъсня с реакцията си.

 

Та, нека да говорим по-спокойно, по-отговорни и по-информирано за газа. Криза има и ще има, въпросът е как ще се справим с нея. Катастрофа няма да има, национална трагедия - още по-малко.

 

Юлиан Попов, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7869 |08.08.2022 Проф. Кръстева: Говорим за геополитическа приориентация на държавата, щом се отказваме от Клуба на богатите . 0| 2711 |02.08.2022 Юлиан Попов: Служебен кабинет трудно може да направи голяма беля . 0| 2871 |28.07.2022 Филип Попов: На президента му се осладиха служебните кабинети и сякаш е съучастник да има предсрочни избори . 0| 3030 |24.07.2022 Иван Таков: Поезията на Вапцаров е звън на камбана за всички, когато говорим за политики, управление и идеи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads