Реклама / Ads
2| 4748 |25.04.2018 НОВИНИ

Александър Велев: За първи път БНР е пред опасността да има дефицит

.
Александър Велев
Тази година за първи път Националното радио е изправено пред опасността да има дефицит. Това заяви генералният директор на Българското национално радио Александър Велев.
 
„Заплатите на музикантите започват от 560 лв. и стигат до 700-800 лв. бруто. Като се приспаднат данъците, сумата, която получават, е нищожна. С годините те са изостанали в заплатите си спрямо другите програми в Радиото. В момента те справедливо искат поне да бъдат изравнени с това, което получават колегите им“, коментира той.

Директорът на Радиото подчерта, че има голямо текучество в Симфоничния оркестър на БНР. Голяма част от тези хора работят на няколко места, добави той и предупреди:

„Рискуваме да загубим тези хора. Ако не им дадем пари, за да ги задържим, в един момент Симфоничният оркестър от само себе си ще се разпадне. Имаме проблем с намирането на музиканти. Това е едно културно богатство, богатство на държавата. Запазването на тези състави е много съществено“.

Велев припомни, че увеличение е било поискано и при разглеждането на проектобюджета на Радиото в Комисията по култура и медии е имало положително отношение в тази посока. В крайна сметка обаче не се стигна до увеличение, добави той.

„Това са пари, които бяхме заложили – 420 хил. лв., за да се увеличат с 20% заплатите на музикантите“.

Генералният директор на БНР каза още, че бюджетът е намалял със 7 млн. лв. от 2012 г., а разходите са се увеличили. Той попита: „Какво трябва да направим – трябва да затворим някоя програма ли, за да увеличим заплатите? Миналата година ние увеличихме с 5% заплати с наши средства, без никакво увеличение на бюджета, успяхме да направим вътрешно преразпределение. Оттук нататък резервите са изчерпани. Тази година за първи път Националното радио е изправено пред опасността да има дефицит“.

Трябва да се помисли за по-справедливо финансиране въобще на БНР и БНТ и за ясни правила при финансирането, категоричен бе Александър Велев.

Той посочи какви са очакванията от утрешното заседание на парламентарната комисия по култура и медии :„Очакванията са, че комисията ще приеме искането за увеличение на заплатите на съставите в БНР. …Аз точно не мога да си обясня как би станало увеличаването. За да се случи нещо през комисията в парламента, трябва да има промяна на Закона за държавния бюджет – това не зная доколко е възможно. В последно време се показа, че държавата има резерви, които се дават в отделни сектори. Може би това може да се случи и с Националното радио“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7266 |20.04.2018 Александър Ваклин: Аз подадох сигнал за подкупа . 0| 4876 |16.04.2018 Мило Джуканович спечели президентските избори в Черна гора на първия тур . 0| 4465 |16.04.2018 Започва приемът за първи клас в училищата в София . 5| 6108 |28.03.2018 Първи сме по млади майки в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads