Реклама / Ads
0| 2782 |08.04.2022 НОВИНИ

Альоша Даков: Граждани ме питат дали СОС реши всички проблеми в града, та се занимава с именуване на площи в подкрепа на Украйна

.
Граждани ме питат дали Столичният общински съвет реши всички проблеми в града, та започна да се занимава с именуване на площи в подкрепа на Украйна. Това каза общинският съветник от групата на ”БСП за България” Альоша Даков по време на обсъждането на точките, свързани с поставяне на украинското знаме до българския флаг на фасадата на Столична община и за именуването на площи в район ”Изгрев” с ”Героите на Украйна” и ”Борис Немцов”. Предложенията в трите доклада бяха приети на сесията на СОС с гласовете на управляващите от ГЕРБ-СДС и Демократична България.
 

"Много неща бяха изговорени по тези доклади, но на мен ми липсваше нещо в дискусията. Функцията на всеки общински съвет е да обсъжда бъдещите си решения с гражданите на столицата, коментира Альоша Даков. - Живея в непосредствена близост до нареченото от вносителите на доклада "площадно пространство", което искат да носи името "Борис Немцов". На това място площад не съм забелязал. Вероятно разбиранията ни за площад се разминават. Направих си труда да организирам своеобразно допитване до мои съседи, познати, приятели, които живеят наоколо, те не разбраха замисъла на вносителите на докладите.

 

Повечето от тях приемат това именуване като някаква наказателна акция към посолството на Руската федерация, намиращо се наблизо. Всички обаче ме питаха дали това е най-важният проблем в момента в София за решаване, че СОС се занимава с него. Въпросите бяха съвсем конкретни - за зелените площи, за чистотата в града, за качеството на въздуха, за липсата на места в детските градини... Преди внасянето на тези доклади нямаше разговор с гражданите в района, нямаше представяне. А подобни решения разделят силно обществото ни и това никак не е полезно".

 

Общинският съветник от "БСП за България" и член на Комисията по устройство на територията, архитектура, и жилищна политика Диана Тонова пък припомни, че демокрацията преди всичко е законност. "Подобни пробити правно доклади, не са внасяни отдавна в СОС, заяви тя. - Пространството, което беше предложено да бъде именувано "Героите на Украйна", е едно правно нищо. Част от имота попада по ОУП в квартал, отреден за специални нужди - обекти за сигурност и охрана - това е територията на посолството. Другата част попада по кадастрална карта в улицата, която е с публична общинска собственост с отреждане за първостепенна улична мрежа".

 

Според Диана Тонова, само на основание липсата на предмет на въпросния доклад, обжалването ще бъде лесна игра. "Дори няма да се наложи да търсим мотиви за това, добави тя. - Отношението на вносителите на докладите за именуване на площи с "Героите на Украйна" и "Борис Немцов" е съвсем очевидно. Вижда се, че дори не са търсили обект, който да отговаря на висотата на изказванията им по време на сесията. Просто са бързали да намерят нещо, което да именуват, на принципа на поговорката "видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак".

 

Общинският съветник от БСП и член на Комисията по обществен ред и сигурност ген. Иван Мечков добави, че с докладите за Украйна вносителите са се опитали да направят нещо много силно, но същевременно и малко лицемерно. "Ситуацията е много сложна. Трагедията на цивилното население е огромна, коментира той. - Ние не бива да се снишаваме, трябва да имаме позиция. Но тя се сформира, когато имаш и едната, и другата гледна точка. Трябва да правим нещата правилно, за да бъдем полезни".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3380 |04.04.2022 Бабикян: Войната не е между МВР и прокуратурата, войната е между мафията и гражданите . 0| 4051 |01.04.2022 Десетки граждани излязоха на протест, поискаха оставката на премиера . 0| 2959 |29.03.2022 Никола Минчев: Функционирането на парламента е гарант за правата на гражданите . 0| 2982 |29.03.2022 Зам.-министър на туризма: Над 125 000 украински граждани са влезли у нас от началото на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads