Реклама / Ads
0| 3072 |31.03.2022 НОВИНИ

Американски представител: Руските сили започват да се изтеглят от АЕЦ „Чернобил“

.
Източник: УНИАН
Руските сили започват да се изтеглят от ядрената централа Чернобил, върху която те поеха контрол в първия ден на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Това заяви пожелал да запази анонимност висш американски представител, предаде Франс прес.
 

"Руската армия започва да се изтегля и от летището Гостомел, северозападно от Киев. Чернобил е другата зона, от която руските сили започват да се препозиционират, като напускат Чернобил, за да отидат в Беларус", каза американският представител. "Мисля, че те си тръгват, но не мога да ви кажа дали са си тръгнали всичките", допълни той.

 

Международната агенция за атомна енергия престана от 9 март да получава директно данни от Чернобил. В неделя тя изрази безпокойство от липсата на ротация на персонала в централата от 20 март насам.

 

В Чернобил няма действащи реактори. Последният от трите действащи реактора след взрива в реактор номер четири през 1986 г., бе закрит през 2000 г. Самият реактор номер 4 е под двоен саркофаг, като вторият, който е много по-модерен, бе открит пред 2019 г., припомня агенцията.

 

Военното летище "Антонов" в Гостомел беше атакувано от руските сили на 25 февруари, ден след началото на руската инвазия. 

 

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви вчера, че най-малко 20 процента от руските сили, чието напредване към Киев беше възпрепятствано от украинската съпротива, започват да се препозиционират по посока на Беларус. "Смятаме, че те се препозиционират в Беларус. Не знаем точния брой, но това е наша предварителна оценка", заяви Кърби вчера.

 

Той обаче подчерта, че нито една от руските части както изглежда не напуска околностите на Украйна. "Това не е детайл. Ако руснаците бяха сериозни относно деескалацията, защото това твърдят те, те щяха да изпратят руските части у дома, но те не правят това", каза Кърби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3005 |30.03.2022 Ангел Найденов: Далеч сме от мир и изтегляне на руските войски . 0| 3247 |29.03.2022 Американски танкове са транспортирани през България към Румъния . 0| 3360 |28.03.2022 Роскомнадзор проверява руските медии, излъчили интервюто със Зеленски . 0| 2915 |28.03.2022 Руските сили се изтеглиха, твърди кметът на Славутич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads