Реклама / Ads
4| 3032 |07.04.2021 НОВИНИ

”Амнести интернешънъл”: Ситуацията в България със свободата на медиите се е влошила

.
Източник: БГНЕС
Ситуацията в България със свободата на медиите и свободата на събирания се е влошила допълнително, а властите нападат журналисти и критици и разгонват антиправителствени протести. Това констатира ”Амнести интернешънъл” в годишния си доклад, публикуван днес, пише БТА.
 

Според базираната в Лондон международна правозащитна организация българските власти са поставили някои ромски общности под задължителна карантина и са ограничили строго тяхното придвижване; официални лица са прибягвали открито до расистка реторика спрямо ромите. Домашното насилие остава широко разпространено, а средствата за помощ на жертвите са недостатъчни. Лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните са изложени на дискриминация и социално изключване. Това констатира "Амнести интернешънъл" в частта за България от доклада си за състоянието на правата и свободите по света през 2020 г.

 

СВОБОДА НА ИЗРАЗЯВАНЕ

Като част от извънредните марки срещу КОВИД-19, въведени през март миналата година, българското правителство предложи промяна в Наказателния кодекс за налагане на големи глоби и присъди затвор за разпространяването на невярна информация. Президентът обаче наложи вето на предложението, преди то да стане закон, като се позова на неговото негативно въздействие върху свободата на изразяване.
Свободата на медиите продължи да се влошава, като журналисти, разследващи организираната престъпност и корупцията, бяха изложени на силен политически и прокурорски натиск под формата на заплахи и сплашвания. Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа нарече тези действия "неприемливи" и прикани властите да разследват нападенията.


В доклада си от септември за върховенството на закона Европейската комисия изрази сериозна загриженост относно липсата на прозрачност в собствеността на медиите и отбеляза, че медиите остават под системен политически контрол. Класирана на 111-о място измежду 180 държави в Индекса за свобода са медиите по света (World Press Freedom Index), България остава държавата в ЕС с най-нисък стандарт на свобода на медиите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 3475 |18.03.2021 Фандъкова: Решението беше трудно, но ситуацията в София е тежка . 45| 4162 |15.03.2021 МЗ и Борисов уверяват: Ситуацията е под контрол, справяме се супер . 9| 3421 |11.03.2021 Ангелов определи ситуацията като изключително сериозна, каза кой лъже . 7| 3319 |04.03.2021 Математик: С разхлабването на мерките се налива масло в огъня, ситуацията не е под контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads