Реклама / Ads
8| 3472 |07.02.2021 НОВИНИ

Анализатор: Радев успя да уплътни една основна функция - да бъде коректив

.
Росен Карадимов и Илия Лазаров
Мандатът на президента Радев бе много нетипичен. Но той успя да уплътнин една от основните си функции - да бъде коректив. Не опозиция, а коректив. Той успя да акумулира голяма обществена енергия, която да е насочена към политическа цел - смяна на модела, укрепване на държавността, върховенство на правото. Свикнали сме президентът да не е страна в определен спор. Очевидно обаче Радев прецени, че ситуацията у нас вече е такава, че държавният глава трябва да стане страна.
 

Това заяви в ефира на bTV политическият анализатор Росен Карадимов.

 

Главният секретар на СДС Илия Лазаров обаче му опонира - позицията на президента не е гражданска, защото е следствие от атаката на прокуратурата.

 

"Щеше да е гражданска, ако беше 20 дни по-рано. Радев се държи като в казармата", смята Лазаров.

 

"Реакцията от влизането на прокуратурата в президентството беше на хората. Функцията на събирането на тези хора беше излизането на президента. Зависи как разбираме смисъла на тази институция - тя и да иска не може да променя модела. Президентът има правомощието "обръщение към нацията". Предполага се, че президентът е изразител на преобладаващите тенденции в обществото и в този смисъл той уплътни тази функция", посочи обаче Карадимов.

 

Лазаров определи като отличителна в мандата на държавния глава липсата на съществена международна дейност.

 

"Много слаба външна политика и разделяне на българите. Всеки президент е имал своите пристрастия, но не е допускал това. Всички са поддържали комуникации и са били медиатори и посредници", посочи Лазаров.

 

Той определи още обявената от Радев кандидатура за нов президентски мандат като "Африкански стил" и неспазване на протокола.

 

"Добър стил е това. Постигнаха се две неща - отпаднаха всички спекулации, че Радев ще прави партия и ще участва в парламентарните избори и очерта територия, на която БСП вече стои - партията е категорична опозиция на ГЕРБ последните 4 години", смята Карадимов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4059 |06.02.2021 Кольо Колев: Няма нищо по-естествено от заявката на Радев. В България и снегът изненадва . 31| 8566 |06.02.2021 Скандалът с ОЛАФ: Кой е ”крадецът”? Адвокатът на Узунов и ексминистър Радев - в задочен сблъсък . 23| 4110 |05.02.2021 Сидеров: Не знам дали ще подкрепя Радев, но може да ”черпи” от моя опит . 25| 8982 |05.02.2021 Копринка Червенкова: Сблъсък Борисов и Радев ще бъде сложен и няма да е в полза на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads