Реклама / Ads
18| 65763 |14.03.2024 НОВИНИ

Анализатор: Смъртта на патриарха - финал на битката за контрол на църквата и управление на многомилионна бизнес корпорация

.
Църковните имоти са многомилионни
Смъртта на патриарх Неофит възвестява, че битката за контрол над Българската православна църква навлиза във финален етап. Става въпрос за управлението на една от най-големите бизнес корпорации в България – БПЦ притежава имоти за стотици милиони, а освен това получава огромни държавни субсидии.
 

Да напомня данните, огласени неотдавна от в някои медии – след 2020 г. църквата е получавала между 33 и 40 милиона лева годишно от държавата, а за 2024 г. сумата вече е 49 млн. лв. Отделно за последните 5 години в касите на БПЦ са влезли 161 млн. лева, получени от фонд „Земеделие“, което означава, че поповете притежават и хиляди декари ниви.


Очевидно починалият патриарх е бил сравнително порядъчен и въздържан човек, но наследникът му едва ли ще притежава тези качества. Като консервативна закостеняла структура БПЦ естествено няма прозрачна процедура за избор на нов лидер, почти сигурно ще има и някаква политическа намеса, защото е нужна политическа смазка, която да улеснява изтичането на споменатите по-горе милиони от държавния бюджет към църквата. Тук да напомня, че политикът, осигурил щедрата субсидия за БПЦ, е Бойко Борисов, но неговите наследници във властта след 2021 г. въобще не са отворили дума за премахването на това финансиране, което е абсурдно за светска държава, каквато е България. Единственото успокоение е, че в други православни държави привилегиите, субсидиите и политическото влияние на църквата са още по-големи отколкото в нашата страна.






Отделен проблем е, че поради историческите обстоятелства БПЦ е част от семейството на православните църкви, в което лидер е Руската православна църква. Поради това повечето членове на Светия синод на БПЦ гравитират към Кремъл, а както е известно руско-украинският конфликт има и църковно измерение.


Но като цяло перспективите през БПЦ не са мрачни. Ритуалите и хореографията на църквата отдавна са се битовизирали и ще продължат да присъстват в ежедневния живот на хората, макар че вече не са свързани точно с вярата в Бог. А това означава, че ще има нужда от попове.


Пламен Димитров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2330 |14.03.2024 Депутатите почетоха патриарх Неофит. Какво казаха политиците? . 3| 2690 |14.03.2024 Енергиен ден в НС: Гледа се споразумение със САЩ за АЕЦ "Козлодуй", както и вертикалния газов коридор с Молдова и Украйна /на живо/ . 2| 2333 |14.03.2024 Проф. Христо Матанов: Патриарх Неофит беше предимно спокоен, което се отрази и на живота на БПЦ . 2| 2321 |14.03.2024 Военният министър на Великобритания призова разходите на страната за отбрана да бъдат увеличени до 3% от БВП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads