Реклама / Ads
0| 3313 |30.11.2022 НОВИНИ

Андреевден е! Вижте кой има повод да почерпи

.
Източник: БГНЕС
На 30 ноември почитаме паметта на Свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.
 

Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. Кръстът му, с формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като "Андреев кръст".

 

След падането на Византия апостол Андрей е смятан за покровител на Русия.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В различните краища на страната е известен като Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден.

 

В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце.

 

За да наедрява реколтата, в навечерието на празника стопанката слага на огнището и ново гърне и вари в него жито, царевица, боб, леща и др. На сутринта готовото вариво се изяжда вкъщи, като всеки най-напред хвърля малко нагоре в комина на огнището с пожелание да израснат високи посевите.

 

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

 

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно като постник в една пещера, недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира.

 

Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

 

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 36532 |17.11.2022 Вижте ги добре! Това са хората, които върнаха хартиената бюлетина и се опитват да се гаврят с нас . 2| 5526 |16.11.2022 Коя парола изпозлвате в интернет? Вижте дали не е като тази, която използват почти всички в света . 1| 5696 |16.11.2022 Вижте какво е подготвила Люба Кулезич за ”Честно казано” . 0| 2848 |15.11.2022 ЕС увеличава бюджета с 1 милиард евро! Вижте как ще бъдат разпределени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads