Реклама / Ads
0| 2963 |11.07.2022 НОВИНИ

Андрей Янкулов: Които и да бъдат избрани, разлика в прокурорската колегия във ВСС няма да има

.
Андрей Янкулов Източник: Личен архив
На 3 октомври би трябвало да встъпи в длъжност новият състав на Висшия съдебен съвет. Налице е тенденция на нежелание за ангажиране с тези процеси по-скоро при съдиите. При прокурорите нещата винаги са били в определено русло. Които и да бъдат избрани, особена разлика в това как ще изглежда прокурорската колегия няма да има, пак ще се слуша гласът на големия, силния човек в прокуратурата – главния прокурор.
 

Това коментира пред БНР Андрей Янкулов, експерт към Антикорупционния фонд и бивш прокурор, след приключилия пряк избор за професионалната квота за следващия състав на ВСС. Политическата квота засега няма изгледи да бъде избрана.

 

Според Янкулов по време на дебатите във ВСС за отстраняването на Иван Гешев е имало "кръгова отбрана на главния прокурор от всички членове на Висшия съдебен съвет с много малките изключения", което е било напълно очаквано.

 

"Рискът и този механизъм, който сега се финализира – за независимото разследване на главния прокурор, да бъде съборен от Конституционния съд, е осезаем", смята Янкулов.

 

По думите му навлизането в спирала на политическа нестабилност ще е причина "нищо от това да не може реално да се придвижи".

 

"Трябва да има по-сериозни глоби, които да се налагат веднага и да бъдат изпълнявани", смята Янкулов относно пътно-транспортните произшествия и усещането за безнаказаност. Според него сегашните санкции се налагат формално и не работят.

 

"Ако чакаме всичко на наказателна политика, на затвор, на наказания, които се налагат в наказателни процеси, няма да имаме особен успех", прогнозира юристът в анализа си на случая "Семерджиев".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3149 |10.07.2022 Йордан Терзийски: Не намерихме достатъчно честни, достойни и смели депутати, които да застанат зад програмата ни . 0| 14822 |08.07.2022 Предприемач: Орките, които призовават за напускане на ЕС и НАТО, искат кочината да си остане . 0| 3064 |06.07.2022 Андрей Новаков: България е отказала да работи с Европол за разследване на пари за възстановяване от Ковид . 0| 9541 |03.07.2022 Аламанов за протестиращите в РСМ: Хора, които ще продължат тайно да мечтаят за европейски паспорти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads