Реклама / Ads
0| 2919 |09.08.2022 НОВИНИ

Антиутопията “φ1.618” - първият пълнометражен филм на Тео Ушев тръгва по кината у нас наесен

.
Нова нация от вечни, биологически съвършени хора, които се готвят да напуснат Земята завинаги с кораба “Пумпал”. Какво може да се обърка? Антиутопичната реалност на “φ1.618” ни връща към мрачни авторитарни времена. Това е първият подобен филм за българското кино и ще тръгне у нас наесен.
 

“Обречени сме да забравим. И да бъдем забравени…”

 

Филмът е копродукция на България и Канада и се реализира с финансовата подкрепа на Националния филмов център. Продуценти за България са "Перипетея" и "Мувименто". Това е първият пълнометражен филм на Теодор Ушев. Главните роли са поверени на Деян Донков (“Стъпки в пясъка“, “Ако някой те обича“, “Аз съм ти“, “Каръци“ и др.), който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон и младата актриса Мартина Апостолова (с международно признание за ролята си във филма “Ирина“ и наградата “Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020), която ще се превъплъти в неговия водач към истината – мъдрата и смела Гаргара.

 

Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори – Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. 

 

“Хаосът ни спасява от игото на реда”

 

Тъй като те са безсмъртни, женският пол се оказва ненужен и се планира в Космоса да бъде отнесена само мостра на жена. Главните герои Криптон и Гаргара се впускат в серия от приключения, изобразяващи борбата между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

 

С φ1.618 се изобразява златното сечение, известно още като златната пропорция. Освен математическо понятие, то е символ на красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата. Терминът “златно сечение“ е въведен от Леонардо да Винчи като пропорция за “идеалното човешко тяло“. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4931 |09.08.2022 Отказа първият кораб с украинско зърно. Купувачът - недоволен от забавянето . 0| 2840 |03.08.2022 Първият кораб с украинско зърно достигна до турски води . 0| 3036 |31.07.2022 Първият кораб с украинско зърно може да потегли още утре . 0| 3419 |29.07.2022 Първият от седемте танкера с газ ще се разтовари на гръцкия терминал ”Ревитуса”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads