Реклама / Ads
4| 3767 |17.08.2021 НОВИНИ

Антоанета Цонева: Протестиращите бяха хвърлени като трупове един върху друг

.
Антоанета Цонева Източник: БГНЕС
„Ние сме парламентарна република и българските граждани имат свещеното право на протест. Протест, който беше определен като държавен преврат. Гордеете ли се с това, колеги от ГЕРБ? Гордеете ли се, че докато вие управлявахте, и десетки хиляди българи излизаха на улицата, включително и след като бяха пребити на 10 юли - с цел протестът да бъде пречупен в своето начало - куражът, достойнството на тези млади хора да бъде брутално потъпкано, за да бъде сложено в краката на вашия ръководител, който може да бъде определен като азиатски сатрап? Тези тела, хвърлени като трупове един върху друг… "
 

"Може би само в Абу Гариб може да бъде видяно такова безогледно зверство, бяха сложени в неговите крака, там, в Министерския съвет?”. Това попита Антоанета Цонева по време на извънредното заседание на парламента, на което беше изслушан министър Бойко Рашков за насилието на протестите.

 

„От участвалите между 12 и 15 души зад зверството зад колоните, едва четирима са получили дисциплинарни наказания - двама порицание, един няма да бъде повишаван за една година, друг - за две. Този, който е началник сектор в специализирани полицейски части, е бил инсталиран в Бюрото за защита на свидетели, веднага след установяването на неговата постъпка. В бюрото при Гешев - това е неговата Преторианска гвардия. Там ли се събира този башибозук? Там ли ги криете тези хора, за които твърдите, че няма да бъдат повишавани. Та те са повишени”, попита депутатът.

 

„Абсолютно еднозначно от полицията, а тя е била прикривана от прокуратурата, която, забележете - едно от най-гнусните неща, които установихме днес, е, че е забелязала записа едва онзи ден. Това не е абсурд, това не е арогантност, това не е безочие - няма категория за начина, по който Гешев се отнася към това зверство. Затова той трябва да представи доклад”, каза Цонева.

 

Тя се обърна и към двамата бивши вътрешни министри: „Вие сте виждали и прикривали този запис. Какво сърце носите не знам, цял ден се питам. Излезте и кажете две думи - едната „извинявай”, а другата - „оставка”, за да запазите минималното достойнство, ако някакво такова съществува, на партията, към която принадлежите”, заключи тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5264 |14.08.2021 Нинова: Разследване, съд и отговорност за побоя над протестиращите . 13| 6212 |11.08.2021 Антоанета Цонева: Прост сюжет като мусаката, за която говореше вчера сценаристът Филип . 9| 7495 |29.07.2021 Антоанета Цонева: Потоците към ДПС са заплашени и Данчо Цонев се бори по телевизиите и в парламента с голи гърди . 11| 4175 |26.07.2021 Антоанета Цонева: Настояваме санитарният кордон в управлението спрямо ДПС да бъде стриктно спазен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads