Реклама / Ads
10| 4575 |14.12.2021 НОВИНИ

Антон Кутев: Нинова искаше да провали кампанията на Радев

.
Антон Кутев Източник: БГНЕС
Корнелия Нинова искаше да провали кампанията на Радев. Това твърди бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев.
 

„Правителството не се е занимавало в личността на Нинова. Сега вече може да се занимава, защото е вицепремиер и министър. Бил съм в служебното правителство седем месеца. В последните повече от 20 години почти през цялото време съм бил член на Националния съвет на БСП, бил съм и секретар на Националния съвет, и областен председател - минал съм по цялата редичка в тази партия. Естествено, че е логично да дам мнението си за партията, независимо от това какво работя в момента. Според мен това беше чисто политическо действие на Корнелия Нинова, с което искаше да провали кампанията на Радев. Тя не успя“, коментира той пред fakti.bg.

 

Припомняме, че Кутев подаде оставка след твърдения на лидера в оставка на БСП Корнелия Нинова за вмешателства в партията.

 

„Тя през цялото време се опитваше да не подкрепи Радев, като тази неподкрепа започна още от издигането на кандидатурата му за втория мандат. Два пъти Нинова се опита да го направи, Националният съвет я притисна и й каза, че тази работа няма да стане. Подкрепихме Румен Радев и Илияна Йотова и партията очевидно гласува за тях. Нинова просто се опитваше да направи всичко възможно. Защо го правеше, не мога да разбера - това беше огромна глупост от нейна страна“, допълни той.

 

Според Кутев тези опити на лидерката на левицата да провали кампанията на президента Радев са повлияли негативно единствено на резултатите на БСП.

 

„През тази кампания БСП нямахме една теза, която да не сме оборили. От една страна, подкрепяме президента, защото е наш президент, от друга страна - работим активно срещу него. От една страна подкрепяме служебното правителство, в което участваме с министър Янаки Стоилов, но от друга страна - ние се скъсахме да плюем по това служебно правителство. Каквото ни обвиняваше ГЕРБ, това ни обвиняваше и БСП. През цялото време обяснявахме какви са „Продължаваме промяната“ и как ни крадат гласове, но и през цялото време се стремяхме да влезем в коалиция с тях. Това са само част от примерите“, коментира той.

 

На въпроса дали заради министерския пост Нинова ще освободи председателския пост в БСП, Кутев отговори: „Аз не съм виждал Корнелия Нинова да освобождава постове. Не вярвам и, че този път ще й се случи. Според мен ще седи до последно, ще се държи за стола и няма да мръдне от там“.

 

Според Сергей Станишев влизането на Нинова в изпълнителната власт е политическа грешка. Относно това Антон Кутев посочи: „Ако мислим за бъдещето на БСП, според мен Сергей е прав. Ако мислим за бъдещето на Корнелия Нинова, това е нейният единствен шанс да оцелее, при главоломните, катастрофални няколко поредни загуби. Тя, разбира се, се държи за властта. Партийният механизъм е такъв - сега тя ще овласти едни 100-200-300 човека на различните нива на държавната администрация и по някакъв начин това ще й гарантира Националния съвет, Конгреса и т.н. Всичко това най-вероятно ще доведе до това, че Корнелия Нинова – за мой ужас, ще остане председател на партията“.

 

„Тук големият проблем не е какво ще стане с Корнелия Нинова – прав й път, да става вицепремиер, министър, каквото иска. Проблемът е, че партия, за която аз съм работил, на практика е изправена пред ликвидация“, категоричен бе той.

 

„За първи път БСП не е монополист в лявото. Ние останахме единствената посткомунистическа партия в Източна Европа, която успя и да бъде реален политически фактор. Защо - защото успявахме да бъдем монополиста на лявото“, посочи още Кутев.

 

„Един силен проект в лявото в момента може да измести окончателно БСП от политическата сцена“, категоричен е той.

 

„В новото правителство ме притеснява това, че в момента за България няма алтернатива. Това правителство е осъдено на успех, защото ако не успее, се връщаме толкова назад, че не ми се иска да мисля за това. С две ръце бих направил всичко възможно това правителство да успее“, коментира още Антон Кутев.

 

Социалистът прогнозира, че парите от Плана за възстановяване и устойчивост ще дойдат най-рано през есента, а отделно в бюджета ще влязат около 6-7 милиарда лева, които правителството ще може да разпредели. Според него това ще даде възможност за много социални плащания.

 

Кутев обаче посочи, че има разлики между управлението на бизнес и управлението на политики, което би могло да бъде проблем за редовното правителство. „Изправени са пред риск от некомпетентност на управлението. На тяхно място бих се опитал да създам много силен ешелон на експертно ниво“, смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3537 |14.12.2021 Георги Свиленски сменя Корнелия Нинова като председател на ПГ на БСП . 1| 3544 |13.12.2021 Министерство на икономиката: Даниела Везиева предаде щафетата на Корнелия Нинова и Даниел Лорер . 4| 12293 |13.12.2021 Нинова: Г-н Митов, не можете да ни уплашите с нищо! Помните ли, че и в Сибир ни пращахте? . 6| 2822 |13.12.2021 Нинова: Истанбулската конвенция е противоконституционна. Полът е мъж и жена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads