Реклама / Ads
2| 5034 |11.02.2008 НОВИНИ

Апел в защита на българите в Косово

.
До: Парламента, президента, Външно Министерство, Вътрешно министерство, МОН, Министерството на труда и социалните грижи, политическите партии, сдружения, граждани, медии
 
Културно-просветно дружество "Огнище", Културно-просветно дружество "Родолюбец", Хелзинкски комитет на българите в Сърбия

За защита на правата, културна и административна автономия на българите в Косово!

В Косово живеят етнически българи, пазещи от векове идентичност, традиции, език и обичаи. В управляваната от ООН провинция вече са регистрирани две неправителствени организации на българите в Гора и Жупа.
Нашите сънародници живеят в условия на непрекъснати провокации. До момента в областта Гора, Косово, има 52 бомбени нападения, но нито един извършител не е разкрит. Тенденцията е в най-скоро време под егидата на международната общност да се създаде независимо Косово. Българите в Косово отчаяно търсят помощ от институциите на България за защита на техните човешки права. Българската държава трябва активно и на висок глас да защити правата на българите в Косово.
Времето е ограничено и затова настояваме:

kosovo-1.jpg 1. Народното събрание да приеме незабавно декларация за защита правата на българите в Косово, в която да се настоява за културна и административна автономия, гарантирана в конституцията на Косово.
2. Българските институции спешно да приемат и осъществят план с конкретни мерки за защита на българите в Косово, който да се изготви прозрачно и с помощта на неправителствени организации.
3. В Драгаш, Косово, да се открие център за културно и икономическо сътрудничество с България. Той трябва да действа в защита на техните човешки права, да организира курсове по български език за младежи, кандидатстващи в български университети, да осъществява стопански и културни проекти в Косово.
4. Улесняване на процедурата за получаване на българско гражданство за българите от Косово.
5. Провеждане на цялостна политика за тяхната стопанска и културна интеграция в България - за осигуряване на работни визи при облекчени условия, както и на "зелени карти", гарантиращи достъп до пазара на труда у нас.

 

Текст към снимка: "Не даваме Косово" е написал сърбин под витрина на детски магазин

От нас:

Текстът е публикуван без редакторска намеса. Frognews.bg не стои зад този апел, но смятаме за свой дълг да го предоставим на вниманието на нашите читатели. Случват се неща, които ще променят Балканите. За добро или лошо - не знаем, но не вярваме съвсем и на политиците, които ни убеждават, че всичко е наред. Ако беше наред нямаше да има проблем с признаването на независимостта на Косово, а такъв очевидно има. Северен Кипър вече иска също да бъде признат като мюсюлманска държава. Твърде близо се случват всички тези неща... 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5905 |24.01.2008 Иван Костов: Тодор Живков и Жан Виденов защитаваха по-добре националните интереси на България . 7| 6710 |15.01.2008 Българите в Ирак да воюват с терористите, искат от Пентагона . 10| 5264 |21.12.2007 Симеон Сакскобургготски: НДСВ е кауза за по-добър живот на българите . 7| 15579 |16.12.2007 Българите се топят, ромите се плодят – обществото се циганизира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads