Реклама / Ads
0| 4232 |04.01.2019 НОВИНИ

Арестуваха българка в Лондон по обвинение в измама за 2 млрд. долара

.
Детелина Събева и Андрю Пиърс са били заедно директори на регистрираната в Лондон фирма „Дискавъри кепитъл лимитед“.
Детелина Събева, бивша вицепрезидентка на швейцарската инвестиционна банка „Креди сюис“, е била арестувана и пусната под гаранция вчера в Лондон по подозрение, че е участвала в измамна схема за 2 млрд. долара в Мозамбик.
 

37-годишната българка очаква да бъде екстрадирана и съдена в САЩ заедно с четирима съучастници. Информацията е разпространена от международните агенции, но единствено испанската ЕФЕ посочи националността на Събева, съобщава "Сега".

 

Всички арестувани лица са се обогатили чрез подкупи и рушвети за 200 млн. долара, твърди обвинението. „Креди сюис“ няма да отговаря по това дело, защото твърди, че е била заблуждавана от измамниците, но ще участва като свидетел срещу тях.

 

Другите задържани са бившите изпълнителни директори на банката Андрю Пиърс от Нова Зеландия и Сърджан Сингх, британски гражданин с индийски корени. Двамата също са пуснати под гаранция и очакват екстрадиране в САЩ по искане на окръжния съд в Ню Йорк. Съдът е сезиран от американската прокуратура след оплакване на американски инвеститори, ощетени от измамата.

 

В сряда е бил арестуван на международното летище „Джон Кенеди“ в Ню Йорк изпълнителният директор на компанията „Привинвест“ Жан Бустани от Ливан, който също е привлечен като обвиняем. Миналата събота в Южна Африка е задържан по същата афера бившият министър на финансите на Мозамбик Мануел Чан. През 2013-2016 г. той е дал държавни гаранции за заемите от 2 млрд. долара, предназначени за морски проекти в сферата на риболова и борбата с морското пиратство.

 

Дълговете на Мозамбик, натрупани от измамната схема, са били продадени на инвеститори по целия свят, включително САЩ, чрез посредничеството на „Креди сюис“ и друга финансова група. По-късно се оказва, че африканската държава не е в състояние да обслужва дълговете си и Международният валутен фонд спира кредитирането си за нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3873 |02.01.2019 Проверяват дали македонец е взел българка за заложник в Охрид . 0| 4367 |28.12.2018 Арестуваха предполагаем атентатор на летище в Лондон . 0| 7281 |25.12.2018 Арестуваха син на бивш премиер заради шпионаж . 0| 4310 |22.12.2018 Лондонското летище ”Гетуик” вече работи нормално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads