Реклама / Ads
1| 4013 |05.10.2023 НОВИНИ

Ароматизираните нагреваеми цигари ще бъдат забранени от 2024 г.

.
Нагреваеми цигари
От догодина продажбата на ароматизирани нагреваеми цигари ще бъде забранена. Това гласуваха на първо четене депутатите от икономическата комисия в парламента.
 

Забраната е вкарана в Закона за тютюна и е в резултат на евродиректива от юни 2022 г., която въвежда същите ограничения пред продажбата на нагреваемите цигари, каквито има конвенционалните тютюневи изделия.

 

"Забранява се продажбата на нагреваеми цигари с характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като например филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус или на интензитета на техния дим", гласи новият текст.

 

Освен това на всяка опаковка на нагреваема цигара трябва се постави предупреждението "Пушенето убива" , както и други информационни и здравни съобщения, които предупреждават за вредния ефект от тези изделия.

 

С промяна в Закона за тютюна се забранява също така рекламата и промотирането на изделията за пушене, несъдържащи тютюн, както и на контейнери за многократно пълнене и тютюневи течности.

 

В момента у нас продажбата на нагреваеми цигари е напълно свободна. Целта на промените е да се намали привлекателността на тютюневите изделия и да се повиши информираността относно риска от тяхната употреба, се казва в мотивите. Отчита се, че нагреваемите цигари стават все по-популярни сред младите хора, затова е необходимо да се предприемат сериозни ограничения за тяхната консумация.

 

Промените в закона влизат в сила от 23 октомври, тъй като това е крайният срок за прилагане на евродирективата. Ще бъде разрешено обаче наличните количества нагреваеми цигари да бъдат продавани до края на тази година, въпреки че няма да отговорят на новите законови изисквания, пише още "Сега".

 

За нагреваемите цигари предстои още една промяна - от 1 януари 2024 г. Министерството на финансите планира да въведе акциз и за тези, които не съдържат тютюн. Това означава, че се очаква поскъпване на изделията за пушене, съдържащи растения, плодове или билкови смеси, вместо тютюн, и в момента не са подложени на акцизно облагане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3634 |05.10.2023 Вашингтон предоставя на Киев конфискувани ирански оръжия и муниции . 0| 3639 |05.10.2023 COVID-19: Петима пациенти са починали през последното денонощие . 9| 3701 |05.10.2023 Блокадите на протестиращите енергетици продължават седми ден . 6| 3643 |05.10.2023 Парламентът гледа промените за либерализиране на пазара на ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads