Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

25| 5180 |11.04.2021 НОВИНИ

Асен Агов: Хората виждат кризата. Неясните ни успехи са изговорени само от Борисов във Facebook

.
Източник: БГНЕС
Борисов се хвали, защото няма кой друг да го направи. Хората виждат кризата, в която се намираме и как кретаме на опашката във всички сфери. Неясните ни успехи остават изговорени само от Борисов в социалните мрежи, където никой не може нищо да го попита.

Това заяви в ефира на Българското национално радио журналистът Асен Агов. 

Той коментира случващото се на политическата сцена у нас седмица след изборите, които размесиха парламентарното тесте.

 

“В обръщенията си след изборите премиерът се извини два пъти на медиите, но не стана ясно за какво. Може би защото извинението бе направено пак през социална мрежа, а той бе недостъпен за въпроси. Лидерът на втората политическа сила Слави Трифонов също един вид се извини, че не застава пред избирателите, после им благодари, но пак през социалните мрежи. Това сякаш се превръща в тенденция – политиците да не говорят с журналистите. Защо се опитват да ни управляват с монолози през социалните мрежи и от какво е лишено обществото, когато медиите са изключени като посредници между властта и хората”, посочи Агов. 

 

По думите му проблем е това, че Facebook-хората живеят в балони на единомишленици и изключват критичните, а това е дълбоко несвободно. 

 

“Преди години мислех, че има полза от този вид самодейна журналистика, сега виждам, че няма никаква полза. Защото се злоупотребява с вниманието на хората. От тази гледна точка отчитането на нашите властници досега би трябвало да става в парламента, а не във Facebook”, посочи още журналистът. 

 

По думите му изборите не са решили кризата, въпреки че има размествания. В политическа криза обаче битуваме вече 12 години.

 

“Скоро ще разберем колко трудно може да се изтрие онова, което ни причиниха. Изборите, които минаха сега, са само началото на решенията. Ето, премиерът в рамките на тези няколко дни след изборите направи няколко коренно различни предложения, но във всяко от тях имаше заден план и във всеки заден план се вижда, как той иска да съхрани властовите си позиции, независимо че казва, че може да се направи кабинет и с друг премиер. Тези игри показват следното – Борисов е стресиран от изборния резултат”, коментира Агов. 

 

Журналистът е категоричен, че ерата “Борисов” няма да приключи толкова лесно.

 

“Тази прибързаност в назначаването на нови бордове в така наречените "публични компании", това означава, че се прави опит чрез административни мерки да се контролира властта. Само че Борисов трябва да знае, че новоназначените много бързо забравят предишните си зависимости и се нагаждат към онова, което се иска от тях. Такива администратори винаги са с властта, а властта очевидно няма да е с Борисов повече”, отсече още той.

 

“Във всички случаи се чудя какво той би могъл да каже, ако му вдигнат телефона и направят интервю с него. Той е свикнал да се хвали, защото няма кой друг да го похвали, защото хората виждат кризата, в която се намираме и как кретаме на опашката във всички сфери и нашите неясни успехи остават изговорени само от Бойко Борисов в социалните мрежи, където никой не може нищо да го попита”, обясни още Агов.

 

Според журналиста медиите трябва да възстановят доверието към себе си, защото е разрушено по същия начин, по който е разрушена и комуникацията между граждани и властимащи.

 

“Много малко са журналистите с ясна позиция, с желание да показват истината и да задават въпроси. Другите, предпочетоха удобството на това да съхранят работата си, а това е тежко насилие върху свободата на мисълта и словото. Слугинстването надделява. Оглушителното мълчание на медиите трябва да бъде заличено и на тях им предстои тежък преход, например от тук нататък те трябва да следят кой как изпълнява предизборните си обещания и да питат. Да не оставят да бъдат зачеркнати, както например бяха по време на предизборната кампания от Слави Трифонов и Бойко Борисов. А за политиците, чуденето трябва да приключи и да се направят промени, които гарантират честна съдебна система, прокуратура, която служи на гражданите и пирамидата на сегашната власт да се разтури. Вероятно това ще стане с нови избори, защото новоизбраният парламент с резултата си е изчерпан като възможност за управление”, обясни още Агов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 33| 5565 |10.04.2021 Анализаторът Слави Василев: Ако този парламент претърпи крах, спасението е в президентска република . 8| 3899 |05.04.2021 Мира Радева: Реално Борисов загуби - загуби много гласове, хората търсят алтернатива . 4| 2761 |05.04.2021 Проблемите при приемане на изборните книжа започнаха. Хората измръзнаха, оставени са без вода . 17| 3289 |02.04.2021 Ангелов сравни ваксините с кренвиршите: Хората и в тях не знаят какво има, но ги ядат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ