Реклама / Ads
17| 18459 |24.02.2021 НОВИНИ

Асен Йорданов: В “Openlux” става въпрос за 100 интересни и популярни български личности

.
В разследването “Openlux” става въпрос за около 100 имена на български граждани. Няма да кажа кои са, но има интересни общественопопулярни личности у нас. Те ще излязат така или иначе. Всички тези разследвания, които правим са нови части от пъзела. Задкулисието няма да се разкрие изведнъж като една картина, то ще се нареди лека-полека като пъзел. В момента това правим – нареждаме пъзела.
 

Това каза за предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ журналистът Асен Йорданов, издател на сайта Биволъ.

 

„Не твърдим, че става въпрос за престъпление, но вадим факти. До момента обаче всичко, което БиволЪ вади, следва пълното мълчание на българските отговорни институции. Говоря за хипотези, но ако те се проектират с корупция, нещата стават печални“, заяви той.

 

Йорданов разясни какво точно представлява Люксембург:

 

„Това е държава в ЕС, която обаче е натрупала огромни приходи и е вдигнала стандартите на живот до 1-2 място в света благодарение на стратегията да акумулира капитали, предлагайки почти символични данъчни условия. До 2014 година страната беше на практика офшорната зона на ЕС. Става въпрос за капитали от 7 трилиона евро, които са концентрирани в едно градче с население 620 хил. души“.

 

„След Люксембургския теч на информация, който започна още през 2014 година, скандалът беше много голям, и отговори трябваше да дава лично Жан-Клод Юнкер. Тогава беше поет ангажимент и ЕС прие една наредба, че в Общността не може да съществува държава, която крие авоари. Прие се, че този регистър трябва да се освети. Това стана, но по такъв начин, че за едни обикновен човек е трудно да намери какво точно става в този регистър. Той в момента се поддържа от 50-60 човека. Тоест там няма никакъв контрол, въпреки европейската наредба. Никой не знае в крайна сметка точно какво се крие там“.

 

Асен Йорданов подчерта, че групата от разследващи журналисти, към които е и БиволЪ, систематизира голяма част от тази информация, в която има и български субекти.

 

„Тези 1 млрд. лева имат значение за България. Още повече, че от нашите кореспонденции с НАП става ясно, че те нямат никаква яснота точно какви пари имаме в Люксембург. Няма никаква информация, ние сме правили редица запитвания“, повтори журналистът.

 

„Дори отчетът за командировката на Красимир Стефанов по времето на Симеон Дянков в Германия изчезна. Това има общо с г-н Пенчев и неговия син, защото всички тези течове – като ппеминем от Швейцарския диск, Панама пейпърс, Азербайджанските перачници и стигнем до Люксембургската история, те разкриват части от пъзела на задкулисието в България. Всички тези субекти са свързани. Например от Панама пейпърс изскочи Сашо Ангелов – адвокатът на Делян Пеевски. Тази информация абсолютно се криеше. Връзката между Сашо Ангелов и Добрин Иванов излезе през два различни линка, през две различно осветени места. Активите, които са влезли във фирмата на Пенчев – милион и 200 хил. лв. са с неясен произход“, отбеляза журналистът.

 

„Прокуратурата не е изяснила произхода на средствата във всички тези фирми. Защото първата фирма, която е от 2006 година, е закрита. Когато фирмата се ликвидира, архивът изчезва и не може да се стигне до това от къде първоначално са постъпили тези пари, какъв е техният произход. НАП и Българската прокуратура не са предприели някакви действия за това от къде е дошъл заемът за 30-годишният син на Пенчев в Люксембург. Проблемът е, че институциите мълчат“, отчете журналистът.

 

„Голяма част от фирмите в Люксембург са регистрирани на т.нар. „сламени хора“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3070 |15.02.2021 Южноафриканският вариант на COVID се оказа по-опасен от британския . 56| 4237 |14.02.2021 Александър Йорданов: Борел не разбра, че Русия е държава, която води хибридна война срещу ЕС . 4| 3852 |11.02.2021 “Репортери без граници”: Ужасени сме от отказа на Гешев да разследва побоят над Димитър Кенаров . 0| 4288 |11.02.2021 Задава се опасен вятър у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads