Реклама / Ads
17| 28497 |24.09.2021 ИНТЕРВЮ

Асен Йорданов пред Фрог: В България има нова цензура. Има и свободни журналисти, които водят битка, но са като пушечно месо

.
Асен Йорданов
Евродепутатите няма да чуят, че в България има нова цензура. Има, разбира се, свободни журналисти, които обаче водят битка на фронта и са напълно сами. Не са нито в единия, нито в другия политико-икономически лагер. И са напълно изоставени, маргинализирани и оставени като пушечно месо. Ако оцелеят - оцелеят. Ако ги няма, още по-добре, за да не се бъркат в голямото задкулисие и в общото поддържане на статуквото. За да може подмяната да продължи.
 

Това каза пред Фрог нюз разследващият журналист и собственик на сайта „Биволъ“ Асен Йорданов. Ето какво още сподели той по повод визитата на евродепутати у нас заради проблема със свободата на медиите:

 

-        Асен, ако имаш възможност да се срещнеш с тях, какво

би искал да им кажеш?

 

-        Бих им казал, че те изобщо нямат представа за истинското състояние на свободата на словото в България. И че то се намира в по-лошо състояние, отколкото преди година, да речем. Първо - нищо не се е променило. Второ - влизат правилата на нова цензура. Членовете на европейската делегация едва ли чуят тази истина от казионните медии - тези на Пеевски и Прокопиев. И едните и другите са политически и икономически зависими. Да, вече има нова цензура в България.

 

-        Би ли ни дал пример?

 

-        Вече нищо лошо не може да се каже за новия политически проект /бел. ред на Асен Василев и Кирил Петков/. Журналист е казал нещо критично за него  и след това е била предупредена. Има нови правила на цензура  и те са свързани с новите проекти. „Биволъ“ е медия, която води ожесточена битка с цялото статукво в България. Правил съм специални изявления пред ЕП, пред Съвета на Европа. Участвал съм в най-големите международни конференции, посветени на свободата на словото. Медията ни е споменавана в почти всички доклади, които разглеждат този проблем. На мен никой не ми е казал, че ще има среща на евродепутатите по въпрос, свързан със свободата на словото. Никой от „Биволъ“ не е поканен на такава среща.

 

-        Казваш, че има нова цензура, но откъде идва тя?

 

-        Идва от нови структури, различни от тези на Делян Пеевски. И те в момента претендират да са истинските ментори на свободата на словото в България. Забелязвам, че тези структури до вчера казваха, че са радетели на свободата и съратници на „Биволъ“. Сега обаче започват да изолират свободните медии и да филтрират цялата информация, която отива към международните трибуни и институции през  себе си. Правейки това, те спестяват истинските проблеми, които стоят пред свободните медии в България. Забележете, че вече не споменават за проблемите в съдебната система, филтрират имената на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, на сегашния Иван Гешев и на Делян Пеевски – един от санкционираните по закона „Магнитски“. Говорят се общи приказки.

 

-        Какво представлява тази нова структура, която налага цензура и кой стои зад нея?

 

-        Този кръг в момента маргинализира всички медии, които не са удобни и не искат да си мълчат. Започват постепенно да ни изолират. Това става със съдействието на фондация „Америка за България“. Въпросната фондация финансира едни и същи удобни медии, които така или иначе имат икономическа зависимост. Години наред те шумяха и говориха срещу групата на Пеевски. Но тяхната икономическа зависимост си остава. Те са си образували нещо като браншови кръг, с който си правят конференциите, говорят пред европейските институции, изявяват се като единствени ментори на свободата на словото.

 

-        Доскоро „Биволъ“ имаше проблеми с полицията, прокуратурата, НАП. Промениха ли се нещата?

 

-        Не. За нас продължава прокурорския и съдебен натиск. Ето, евродепутатите няма да чуят днес, че в България има медии, които години наред са под тежки институционални репресии. Репресиите срещу нас продължават с пълна сила. Единственият начин да се защитя е да водя дела. И аз водя граждански дела. Но държавният институт, като сила и мощ се е стоварил върху медията. И няма значение, че изпълнителната власт се е сменила, защото тя продължава да действа в синхрон със съдебната власт и прокуратурата. Видяхме, че Иван Гешев вече не е проблем за последните два парламента. Той беше поканен там, като по този начин бе легитимиран. Беше му демонстрирано голямо уважение от страна на депутатите на т. нар. партии на промяната. Има едно съглашение, а обществената енергия на протеста бе употребена и превърната в политически актив. Хубаво би било да кажете на европейските депутати сами да си правят програмата с кого да се срещат.

 

-        Не бих могла нищо да им кажа, защото никой от тях не е потърсил екипа на Фрог нюз, за да разбере за проблемите в работата ни.

 

-        Напиши им тогава да не оставят на български фиксери да им пишат програмата с кои медии да говорят и с кои не. Те имат екипи, които според публикациите в световната преса и докладите за България, биха могли да направят график с кого да се срещнат. Защото ако се оставят на български фиксери да им напишат програмата, а те както знаем са едни и същи, в никакъв случай няма да придобият представа за трагедията, за апокалипсиса, в който се намират българските медии. В момента всички български медии са под контрол. И това нещо го виждаме всеки ден. Те са си разпределили сферите на влияние. Влиянието на Пеевски и ГЕРБ не е намаляло, но от друга страна, се забелязва новата вълна на т. нар. уж свободни медии. Те се оказаха затворени в един тесен браншови кръг, в който има също общи интереси, общи спонсори, общо финансиране. И това води до обща концепция и политика. Тя включва определен вид цензура. Отново ще повторя, че „Америка за България“, която трябва да работи за свободата на словото у нас, всъщност помага на един определен кръг медии.

 

-        Получавали ли сте някога средства от „Америка за България“?

 

-        „Биволъ“ никога не е видял един цент от тази фондация. Само изпитваме негативите да ни пришиват към този кръг. Ние нямаме нищо общо с него. Истината е, че не можем дори да си плащаме хонорарите, а се издържаме от някакви нещастни дарения, които покриват само общи технологични разходи. Аз, колегите, семейството ми, плащаме тежката цена, за да съществува „Биволъ“. Икономически сме унищожени от системата в България. Никой не е протегнал ръка да ни помогне, за да съществуваме като свободна медия. Не съм чул едно предложение за помощ. Съществуваме по чудо и то главно заради моя инат. Ние сме задушени, потопени сме под вода заради цялата репресивна мощ на НАП, на ГДБОП, на специализираната прокуратура. Аз съм подслушван. Разработван съм като особено опасен елемент за националната сигурност. Срещу мен и „Биволъ“ в момента са образувани три дела. Едното е във ВКП, другото е в специализираната прокуратура. Хора идват, за да ми се оплакват как са ги натискали там, за да свидетелстват. И другото дело е секретно, за което само Гешев има информация. Затова и не зная кога ще дойдат да ме арестуват. Това е истината за свободата на медиите в България. А тези евродепутати ще слушат общи приказки. Нашият глас ще бъде заглушен.

 

-        След като сподели всичко това, едва ли?

 

-        Изобщо не зная дали  въпросните депутати ще чуят думите ми. Но ако прочетат интервюто, да знаят, че тук има свободни журналисти, които водят битка на фронта и са напълно сами. Не са нито в единия, нито в другия политико-икономически лагер. И са напълно изоставени, маргинализирани и оставени като пушечно месо. Ако оцелеят -оцелеят. Ако ги няма още по-добре, за да не се бъркат в голямото задкулисие и в общото поддържане на статуквото. За да може подмяната да продължи.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6199 |24.09.2021 Д-р Гълъбова пред Фрог: 12 г. живеем под напрежение. Обществото е обезверено, а за това хапче няма . 16| 8861 |23.09.2021 Методи Лалов пред Фрог: Георгиев е един от хората в СОС, които най-ревностно обслужват Борисов . 4| 6597 |23.09.2021 Адв. Георгиев пред Фрог: Политическите събития може да засенчат избора за шеф на ВКС и да бъде избран удобен човек като Гешев . 12| 7345 |21.09.2021 Д-р Пламен Димитров пред Фрог: Националната независимост невинаги зависи от формалния юридически статут на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads