Реклама / Ads
0| 10531 |31.05.2022 НОВИНИ

Асен Василев с крилата фраза: Няма да карате Мазерати с евтиния бензин, ремонтът ще е за хиляди

.
Асен Василев
За компенсациите за горивата вицепремиерът Асен Василев коментира, че мярката се прилага за най-ниския клас гориво А95 без добавки, за пропан-бутана, метана и дизела без добавки. ”Ако карате ”Мазерати”, няма да си сипете такъв бензин, защото заради тези няколко лева, които ще спестите от бензина, ремонтите по колата ви ще бъдат драматично по-скъпи”, посочи Василев.

Мярката се отнася за пропан-бутана, за метана и за дизела без добавки. Отстъпката ще може да се ползва с представяне на талона на автомобила на касата на бензиностанцията. Средствата ще бъдат приспадани от дължимите данъци и акцизи на бензиностанциите, поясни вицепремиерът.


Предлаганият пакет от антикризисни мерки не нарушава финансовата дисциплина, заяви на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вицепремиерът Асен Василев, който е и председател на тристранката.


По думите му пакетът от мерки цели да се овладее инфлацията по линия на горивата и на хранителните продукти, доколкото това е възможно. Оттук нататък работим със законовите ограничения, които заварихме и част от които се опитахме да премахнем. Първото ограничение, с което работим е, че ДДС ставка се слага на цяла хранителна група, каза Василев. Той обясни, че не може да се намали ДДС ставката за различните видове хляб, тя важи за цялата хранителна категория. Така работи ДДС и в ЕС, може да е нечестно спрямо някои потребители. "Лично аз не съм ял хляб за 5 лв. филията", каза Василев, цитиран от БТА.


Той подчерта, че антикризисните мерки не могат да бъдат таргетирани подоходно. Би било идеално, ако можем, но не можем, защото в момента държавата не знае гражданите какви доходи имат, обясни вицепремиерът. Той информира, че вече е започнало събирането на цялата информация от НАП, НОИ, АСП. Когато това стане факт, най-вероятно през септември, би могло да стане по-лесно подоходното обследване. Василев изрази надежда от догодина да може да се направи подоходен критерий много по-лесно.


Вицепремиерът каза, че приема критиката, че мерките не са ограничени подоходно към гражданите, които са най-уязвими. Където е могло, сме ги таргетирали косвено, както при бензина. Подоходното таргетиране ще може да влезе от догодина в сила, но трябва да имаме и механизъм за лесна дистрибуция, което става чрез електронна идентификация.


Такава идентификация нямаме, имаме от 2016 г. поръчка за такава. Дано в рамките на тази година тя стане факт, каза Василев. Той отбеляза, че липсата на такава прави цената за бюджета по-висока и държавата плаща за това, че няма добри институции и добри системи.


Относно критиките за диференцираните ставки, Асен Василев каза, че по принцип е против тях, но ако ще има такива, е по-добре такава ставка да има за хляба, отколкото за виното и бирата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2723 |30.05.2022 Асен Василев: Тристранният съвет решава за промените в пенсионната система днес . 0| 3087 |29.05.2022 Асен Василев е участвал в работна група за българския вариант на „Магнитски“, твърди Каримански . 0| 20947 |27.05.2022 Георги Василев: Внасяните стоки поскъпват с минимум 20 ст. само, за да минат през целия митнически процес . 0| 3771 |27.05.2022 Нинова против Асен Василев: Министрите на БСП гласуваха против плана за въвеждане на еврото
Реклама / Ads