Реклама / Ads
3| 2190 |31.07.2024 НОВИНИ

Асен Василев разкри: ЕК ще ни замрази 1 млрд. лева по ПВУ

.
Асен Василев
Според Асен Василев заради неизпълнени реформи, предвидени по второто плащане, на България ще й бъдат замразени 1 млрд. лв. Това на практика означава, че страната ни ще получи съвсем символична сума по това плащане. По второто плащане България чака 653 млн. евро или 1,27 млрд. лв. Ако Василев е прав, в хазната по това плащане ще влязат едва 278 млн. лв. От МФ не коментираха точно число, само обявиха, че при замразяване на пари България има 6-месечен срок да приеме забавените мерки или губи окончателно сумата.
 


Това стана ясно в рамките на изслушване на министрите на финансите и енергетиката в Народното събрание. Все повече депутати признават, че няма да се получат пари по второто плащане, като в изказванията се прави опит за политическо парцелиране на вината и нормализиране на провала, пише "Сега".

 

Днес министрите представиха предприетите мерки, но се влезе в повече детайли по отделни теми, включително се стигна до пряко противопоставяне на бившия финансов министър Асен Василев и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов за съдбата на БЕХ. Планът за възстановяване предвижда изваждане от шапката на БЕХ на преносните оператори ЕСО и „Булгартрансгаз“ – решение, на което НС се противопостави и изиска предоговаряне.

 

Вчера Малинов обяви, че изваждането на двете дружества от шапката на БЕХ ще навреди не на тях, а на самия холдинг, като днес даде подробности в отговор на питане на Павела Митова от ИТН. „ЕСО и „Булгартрансгаз“ са сред дружествата с най-големи активи под шапката на БЕХ. Изваждането им ще застраши взетия облигационен заем от БЕХ, защото тези активи и паричните наличности на држествата обезпечават заема. Ще трябва да се предоговарят условия с всички облигационери“, обясни Малинов. Асен Василев обаче продължи да упорства, че ваденето на двете дружества не е проблемно, защото 80% от пачелбата на БЕХ идва от АЕЦ „Козлодуй“.

 

Разпределянето на вината продължи и днес, макар че тонът е обран, защото всички партии имат принос за забавянето. Тома Биков от ГЕРБ обвини кабинета "Петков", че е наложил промени в плана, не е имало приемственост, внесени са много недоомбислени и слаби законопроекти и сега трябва да се поправят. В отговор Асен Василев изтъкна, че НС носи вина за неприетите навреме реформи, сред които новите правила за избор на членове на антикорупционната комисия. Проектите и правилата бяха внесени при кабинета Денков, но не стигнаха до приемане. От ИТН, „Възраждане“ и БСП заявиха, че част от приетите реформи не са полезни за България и трябва да се мисли дали щетите от неполучаване на пари от Брюксел няма да са по-малки от тези от реализация на промените.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2799 |31.07.2024 САЩ с позиция за напрежението между България и Северна Македония . 0| 3539 |31.07.2024 Жителите на евакуираните села са прекарали нощта в Сандански . 2| 2186 |31.07.2024 "Със 7-месечно бебе вкъщи. Писна ми!". Жители на с. Драганово на протест заради безводие . 0| 2202 |31.07.2024 Синоптикът Анастасия Стойчева: Пожарите на границата вече се виждат от Космоса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads