Реклама / Ads
4| 3397 |11.08.2021 НОВИНИ

Асен Василев зове парламента да актуализира спешно бюджета

.
Асен Василев, служебен министър на финансите Източник: БГНЕС
Ако партиите наистина се грижат за хората, трябва да има актуализация на бюджета, преди евентуални предсрочни избори и разпускане на Народното събрание.
 

Това заяви в интервю пред “24 часа” финансовият министър Асен Василев. 

 

Призивите за актуализация на бюджета вече няколко пъти се чуват от служебния кабинет, а и от политическите формации в 46-тия парламент. Само преди няколко дни по време на посещение в Плиска служебният премиер Стефан Янев посочи, че има голяма нужда от актуализация на бюджета, а проектът вече е внесен в деловодството. Това се чу и няколко дни по-рано по време на свикана от президента Румен Радев среща.

 

По думите на финансовия министър Асен Василев актуализация на бюджета е нужна, за да могат да бъдат посрещнати всички плащания до края на годината. В предлагания от служебния кабинет проект се предвижда да бъдат изразходени допълнително 1.8 млрд. лева, при очаквани допълнителни приходи от 2 млрд. лева. Повече пари се предлага да бъдат дадени за социални дейности - 575 млн. лв, подкрепа на бизнеса в условия на влошена ситуация с коронавируса - 430 млн. лв. и други.

 

Според Асен Василев на база останал резерв плащанията, свързани с епидемията от коронавирус ще могат да вървят само до края на този месец. Той поясни, че без актуализация не може сега записаната разходната част на бюджета да се надвиши, въпреки, че държавата разполага с 1.6 млрд. лева повече от планираните.

 

Финансовият министър предупреди, че при нова пандемична вълна няма да има средства за медиците, средства за допълнителни ваксини и лекарства. Допълнително ще се наложи и спирането на мярката 60/40, а продължаването на добавките от 50 лева за пенсионерите ще са под въпрос за месец септември. Октомври и ноември тези плащания ще спрат, смятафинансовият министър. 

 

Асен Василев изброява и за кои социални дейности колко допълнителни средства ще са нужни - енергийни помощи - 80 млн. лв., надбавката за личните помощници - 72 млн. лв., надбавката за родители с деца до 14 г. - 2 млн. лв. и други. Той припомня, че едни 133 млн. лева ще са нужни за все по-вероятните нови извънредни избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3724 |11.08.2021 Виктория Василева: Партиите никога не са искали споразумение с ИТН . 24| 9704 |11.08.2021 Слави Василев: Наблюдаваме абсолютен провал на „Има такъв народ“ . 2| 3063 |10.08.2021 Военен „Кугър“ помага за гасенето на пожара в Рила . 8| 3766 |09.08.2021 МЗ зове общините да организират ваксинация на местните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads