Реклама / Ads
3| 3180 |10.12.2021 НОВИНИ

Асланов: БСП отново ще играе ролята на фикуса, коалицията сякаш се върти около Нинова!?

.
Юрий Асланов
БСП ще играе не за първи път ролята на фикуса. В едни такива широки коалиции щетите ги понасят левите партии, коментира политическият анализатор и социолог Юрий Асланов. Според него Корнелия Нинова е оставила впечатлението, че цялата коалиция се върти около нея, за да ѝ намери подходящия пост.
 

Забавянето на коалиционното споразумение от БСП анализаторът тълкува като желание на Корнелия Нинова да демонстрира "колко е важна". Хората, които искат нейната оставка, обаче няма да се откажат от това, въпреки че БСП ще е във властта, прогнозира още Асланов.


Една такава идейно разнолика коалиция винаги е бременна с риск да се разпадне при всеки един драматичен случай, предупреди още Асланов, категоричен, че това няма да завърши добре за БСП.


"Нашият опит показва, че обикновено в такива широки коалиции, в крайна сметка щетите ги понасят левите партии, а през тази година БСП претърпя електорален срив, включително и в България. Опитът е такъв. Винаги, когато БСП е участвала в управлението в коалиция с други партии, тези партии не са напускали управлението с толкова негативи, колкото БСП. И доколкото е възможно да се повтори същото, това заплашва нейното съществуване въобще, след като през тази година БСП претърпя безпрецедентен електорален срив.


Защото левите хора не са склонни на тактически компромиси, когато става дума за упражняване на власт и участие в управлението. Не са склонни на такива компромиси, както десните хора, и това поставя под риск перспективата за БСП. Без да съм сигурен, че това ще се случи, но пак подчертавам - опитът е такъв, и не само в България", казва още той пред Dir.bg.


"Корнелия Нинова остави впечатление, че цялата коалиция се върти около нея, за да ѝ намери някаква подходяща длъжност и за да запази партийния си пост. Хората, които искат нейната оставка, няма да се откажат от това. Те ще продължат да я искат. Въпросът ще бъде доколко оценката в партията за успеха или неуспеха за участието на БСП в това управление ще надделее към хипотетичния момент, когато трябва да се решава въпросът с тази оставка. Да речем, към края на януари, макар че аз още не съм сигурен, че тази оставка реално е подадена и че наистина в близко време ще се обсъжда. Но, да предположим, че ще се обсъжда", допълни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2969 |09.12.2021 МВнР: Йордания въвежда отново задължителен PCR тест при пристигане в страната . 3| 3833 |06.12.2021 Борис Попиванов: ГЕРБ и ДПС ще опитат отново да се залепят до управлението . 16| 3087 |23.11.2021 Отново висок брой починали заради COVID-19. Жертвите на инфекцията - над 250 . 15| 3379 |19.11.2021 Стара Загора отново се опълчи на опита за турско влияние на изборите у нас /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads