Реклама / Ads
0| 4230 |12.07.2016 НОВИНИ

Асоциация защитава жертвите на ЧСИ-та

.
Николай Колев-Босия
Сайт и „стена на срама” за порочните практики от страна на частните съдебни изпълнители готвят от новосформираната Асоциация за защита на длъжника. Това обяви на пресконференция Николай Колев – Босия във връзка с учредяването на асоциацията.
 

На „стената на срама” ще бъдат отбелязвани имената на всички частни съдебни изпълнители, незачитащи правата на длъжника, който често пъти е изправен пред съдебно изпълнение, без дори да е уведомен, пише Нюз. бг.

 

Председател на Асоциация за защита на длъжника е студентът 3-ти курс по право Станислав Малчев. Предвижда се освен на сайт, асоциацията да разчита и на адвокатска кантора, в която гражданите, потърпевши от практиките на частните съдебни изпълнители у нас, да могат да се жалват и да получат правна помощ.

 

От асоциацията се обявяват против беззаконието в закона и отправиха отворено писмо към министъра на правосъдието Екатерина Захариева във връзка с действието на чл. 418 от ГПК. В него изрично е записано, че частният съдебен изпълнител връща копие от заповедта за съдебно изпълнение в Районния съд, както и разписката, с която е удостоверил самото връчване.

 

Целта на Асоциацията за защита правата на длъжника е да бъде повишена информираността на гражданите. Освен това, инициаторите за създаването на асоциацията се готвят да инициират законодателни промени, които да уравновесят силното неравноправие между длъжник и кредитор.

 

„Ние не се ограничаваме само с един тип измами, а с всички видове измами”, заяви Николай Колев.

 

Асоциацията вече е поискала изготвянето на сравнителен анализ с австрийския закон, използван за база при приемането на промените в Гражданско-процесуалния кодекс у нас. Според Колев е важно да се даде отговор на въпроса каква част от австрийския закон е побългарена и кого обслужва.

 

Адвокат Диньо Бозаджиев заяви, че в един момент се оказва, че всеки един от нас или е длъжник, или е потенциален длъжник, а лицата, вече попаднали в тази спирала, са изправени пред непредвидими последици и житейски трагедии.

 

Той отбеляза, че има разлики в таксите, начислявани от частните съдебни изпълнители и държавните такива. Бозаджиев допълни, че частното съдебно изпълнение се движи на „ръба на закона”, без да отчита, че изпълнява поверени му от държавата функции и двете страни са равнопоставени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4286 |05.07.2016 Асоциацията на европейските журналисти поиска оставката на Вежди Рашидов . 1| 4203 |02.07.2016 Броят на жертвите в Истанбул достигна 45 души . 1| 4416 |02.07.2016 Стратиев: Двойно се увеличиха жертвите по магистралите . 0| 4272 |29.06.2016 Жертвите на атентата в Истанбул станаха 41

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads