Реклама / Ads
1| 3476 |08.10.2021 НОВИНИ

Атанас Пеканов: Разбирам притесненията на бизнеса, трябват компенсиращи мерки

.
Разбирам притесненията около зелената сделка и затварянето на въглищните централи. Трябва да има социална политика, която да помага на хората. Става дума за процеси в цял свят. Търсят се решения на глобално ниво. Но не трябва всичко да се препраща към зелената сделка. Ето тук липсваме от световния процес. Чувам бизнеса и разбирам притесненията, но това е резултат от либерализацията на пазара. Точно това са рисковете. Надявам се, че редовно правителство ще предприеме нужните стъпки.
 

Пеканов:

 

 

Това заяви пред Българската национална телевизия Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства.

 

Той отново оцени като положителни изгледите за членството на България в ОИСР. На 11 юни е публикувана пътната карта, в момента текат преговори за годишния доклад към организацията, който да отчита дали реформите се случват така, както трябва.

Вицепремиерът коментира и скандалите с Pandora Papers - международното разследване, което разбули офшорните тайни на властовия елит. Според Пеканов на международно ниво твърде дълго се е допускало подобни пракитки да се случват.

 

"Те не са незаконни, но са в ущърб на обществото. Тези вратички имат морален характер. Укриването на данъци е кражба от всички нас, които плащаме данъци. Историята е дълга, но от години се говори на международно ниво. Решението е през глобална координация на тези процеси", посочи още Пеканов.

 

Очаква се Планът за възстановяване и устойчивост да бъде внесен в края на другата седмица. Голяма част от въпросите по думите на вицепремиера са били финализирани. Темата "енергетика" е трудна.

 

"Там чувам синдикатите и подкрепям вижданията им. Но някои казват да се откажем от тези милиарди, за да спасим тези въглищни централи, дори да напуснем ЕС. Не споделям тези възгледи. Правим стъпки, за да отговорим от една страна на амбициите на ЕС - заложихме крайна дата за този преход, но и да защитим гражданите", обясни още Пеканов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3428 |29.09.2021 Вицепремиерът Пеканов: Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии . 0| 3345 |28.09.2021 Атанас Пеканов: Газът е една от малкото алтернативи за Маришкия басейн . 2| 3417 |26.09.2021 Атанас Пеканов: Липсващата визия в сектор ”Енергетика” спъва изпращането на Плана за възстановяване . 22| 5106 |25.09.2021 Атанасов: На Радев и служебния кабинет им се услади властта, но сме парламентарна република

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads