Реклама / Ads
4| 5562 |07.02.2012 НОВИНИ

Авария на НЕК остави Бургас без парно и ток

.
В мразовития ден на студено са около 30 000 абоната.
 

Поредица от сериозни аварии в електропреносната мрежа на НЕК, остави Бургас без парно. Енергоподаването към Топлофикация е прекъснало за пръв път в 5.30 ч. сутринта. Вероятно причината е късо съединение в 110 kV далекопровод „Сатурн”. Ураганният вятър от север-североизток предизвиква сривове в системата и прекратяване на подаването на електроенергия. Скоростта на вятъра се изчислява над 13 м/сек.

 

В мразовития ден на студено са около 30 000 абоната – домакинства, институции и обществени заведения, сред които детски градини, болници и т.н. Положението допълнително се усложнява от продължаващото разваляне на времето и усилването на вятъра.

 

Целият наличен състав на Топлофикация Бургас, заедно с ръководството е на крак от ранните сутрешни часове. От дружеството непрекъснато правят опити да преминат на вътрешно автономно електрозахранване. За целта е необходимо НЕК да подаде поне 6 kV електроенергия, за да може да заработят котлите и системата да започне да произвежда собствена електроенергия, с която да се поддържа производството.

 

До 13.30 ч. за това са били правени 3 поредни опити, които за съжаление са неуспешни. Външното подаване, дори на 6 kV, е било отново прекъсвано от електродоставчика в процес на пускане на мощностите на ТЕЦ-а. Лошото е, че 3-те поредни допълнителни прекъсвания са предизвикали хидравлични удари в системите, които могат да доведат до нови непредвидени аварии и сривове. Освен това, рязката смяна на температурата на водата в ледовитото време е изключително рисково, съобщават от дружеството.

 

Ако НЕК осигури минимално електроподаване и Топлофикация успее да премине на собствено захранване, трябват поне 12 часа за пълно възстановяване на нужните температури в топлопреносната мрежа и радиаторите. Все още не е ясно в какъв размер са щетите и пропуснатите ползи за „Топлофикация Бургас” ЕАД. От ръководството на дружеството смятат, че по-големият проблем е спирането на топлоподаването в мразовитото време за Бургас и особено за социалните заведения, детски градини и болници.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7279 |31.01.2012 Екскметът на Бургас Йоан Костадинов получи инсулт . 27| 6344 |19.01.2012 Плевнелиев постави акцент върху богатството в първата си реч . 1| 4709 |14.01.2012 Лек автомобил горя в Бургас . 32| 5126 |09.01.2012 Реанимират “Бургас-Александрополис” през 2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads