Реклама / Ads
4| 5133 |12.02.2015 НОВИНИ

Австрийски инвеститори доволни от кабинета „Борисов”, чакали и съдебна реформа

.
Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц и българският външен министър Даниел Митов
Приветстваме постигнатите договорености в Минск за прекратяване на огъня, като изразяваме надежда, че те ще бъдат спазвани от всички страни.
 
Това каза министърът на външните работи Даниел Митов на съвместен брифинг с австрийския си колега Себастиан Курц. Външният министър подчерта, че заявява подкрепата на страната за изключителните дипломатически усилия на канцлера Меркел, президента Оланд и Върховния представител Могерини, както и готовността ни да приложим целия инструментариум от мерки за постигане на траен мир в Украйна.

България и Австрия, както и целият ЕС ще работят усилено, за да бъдат създадени условия за свободно, мирно и независимо развитие на приятелска Украйна, отбеляза министър Митов.

Европейското бъдеще на страните от региона на Югоизточна Европа е друга тема, по която България и Австрия споделят сходни позиции. Подготвяме засилен двустранен диалог в контекста на подготовката на предстоящата конференция във Виена с участие на всички държави от Западните Балкани, за да ги насърчим и окуражим по пътя им на осъществяване на реформите, които ще ги доведат до реализиране на тяхната европейска перспектива, отбеляза той.

Митов посочи, че голяма част от разговорите са били свързани с развитието на двустранните отношения - съдействието от австрийска страна за подготовката на първото ни председателство на ЕС през 2018 г., за присъединяването ни към Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и споделените ни интереси за изграждане на Енергиен съюз на ЕС.

Себастиан Курц подчерта, че Австрия е вторият по големина инвеститор в България с 400 предприятия. Той смята, че за да могат всички предприятия да продължат своята дейност и да дойдат и други тук е необходимо да бъдат извършени реформи в съдебната система.

Курц каза, че е говорил с представители на австрийските предприятия и те са доволни от последните събития в България, от новото правителство и от новите реформи, които са започнали.

Даниел Митов и Себастиан Курц подписаха Спогодба между Правителството на Република България и Правителството на Република Австрия за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта. Митов отбеляза значението на спогодбата и посочи, че с нея се поставя солидна основа за още по-активен културен и образователен обмен между двете страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5856 |08.02.2015 Борисов: Всички институции отрекоха за незаконно подслушване на недоволни граждани . 7| 4207 |28.01.2015 ГЕРБ доволни от доклада на ЕК, давал кредит на доверие . 0| 4602 |19.01.2015 Срещата с недоволните надзиратели се отложи . 3| 4390 |02.01.2015 Българя е седма в света по интерес на инвеститори за изнасяне на производство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads