Реклама / Ads
10| 5423 |03.09.2020 НОВИНИ

България - една от темите в международните агенции

.
Източник: БГНЕС
Продължава международният отзвук на случващото се у нас. Вчерашните масови демонстрации привлякоха вниманието на реномирани издания и информационни агенции. Ето и някои от тях:
 


.

RT: 60 арестувани, след агресия на най-големият антиправителствен протест в България от последните два месеца

 

Хиляди хора заляха улиците на българската столица София в сряда и поискаха оставката на дългогодишния премиер Бойко Борисов. Демонстрациите бяха опетнени от сблъсъци между протестиращи и полиция.

 

Протестите пред сградата на парламента започнаха мирно. Гражданите развяваха знамена и скандираха “Оставка!” и “Мафия” - лозунги, свързани с обвиненията за близостта на премиера с влиятелни олигарси.

 

По тъмно обаче някои се опитаха да нахлуят в сградата на парламента, която се охраняваше от тежко въоръжени служители на реда. Демонстрантите хвърляха бомбички и други предмети, сред които боклук, яйца и ябълки. Клатени бяха и полицейски коли, като срещу униформените е пръскано и с лютив спрей. Ранени са стотици полицаи.

Полицията отмъсти, като разположи водно оръдие и извърши над 60 ареста. 45, сред които и служители на реда, са били прегледани в болница, според официалната информация.

 

Демонстрацията в сряда беше най-голямата от избухването на антиправителствени протести в страната преди два месеца. Протестът се състоя в същия ден, в който депутатите се върнаха на работа след лятната почивка, за да обсъдят конституционните изменения, предложени от Борисов.

 

Опозицията отхвърли предложението с мотива, че премиерът, който е на власт вече трети мандат, се опитва да използва гласуването на поправки, за да удължи престоя си на поста. Те настояват Борисов да си тръгне от поста, тъй като не е успял да се бори с корупцията, която тормози страната и възпрепятства икономическото развитие.


.

Euronews: Протестите в София продължават, след насилието по-рано на фона на дебатите за промени в конституцията

 

Антиправителствените протести продължиха и в сряда вечерта. Това са най-големите демонстрации след избухването на протестите преди два месеца. Недоволството е срещу правителството.

 

По-рано същия ден граждани се опитаха да пробият полицейския кордон, който обграждаше сградата на парламента. Всичко се случи на фона на дискусиите за промени в основния закон на страната.

 

При сблъсъците пострадаха няколко души. Полицаи пръскаха с лютив спрей, след като граждани хвърляха бутилки, камъни, яйца и боклук. Десетки са откарани в болница, има и арестувани.

 

Гражданите са недоволни от предложените реформи и се опасяват, че това е опит премиера Борисов и кабинетът му да останат на власт до изборите през март следващата година.

 

Георги Даракчиев, един от пострадалите граждани, заявява: Всичко, което искаме да постигнем, е демокрация. Толкова е просто”.

 

Междувременно президентът Румен Радев преповтори призива си за оставката на правителството и заяви пред законотворците, че това е единственият изход от настоящата политическа криза. Държавният глава обвини Борисов и главния прокурор Иван Гешев във връзки с организираната престъпност.

 

Въпреки по-ранните твърдения, че ще се оттегли, премиерът Борисов твърди, че отговаря на исканията на протестиращите за рестарт на политическата система с предложенията за изменения в конституцията.


.

Ройтерс: Хиляди протестиращи срещу правителството на България - в схватка с полицията

 

Хиляди граждани се събраха пред сградата на парламента в столицата в сряда. Това са най-големите демонстрации от избухването на антиправителствените протести в столицата. Демонстрантите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов.

 

Напрежението нарасна в късните часове на вчерашния ден, след като някои протестиращи хвърлиха над 100 бомби и самоделни взривни устройства по полицията. Служители на реда донесоха и водно оръдие и оформиха кордон на площада. Арестувани са около 60 души, обявиха от властите.

 

Лидерите на протеста призоваха за мирни демонстрации и заявиха, че провокатори са отговорни за нападенията над полицаите. По-рано в сряда имаше напрежение между гражданите и полицията, която напръска с лютив спрей демонстрантите и задържа 35 души.

 

Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и боклуци. Клатиха полицейски коли и пръскаха с лютив спрей. Пострадали са около 100 служители на реда, заяви началникът на СДВР Георги Хаджиев. Говорители на Спешна помощ заявиха, че 45 души, сред които и униформени, са били прегледани в болниците.

 

Митингът се проведе на фона на първото заседание на парламента след лятната почивка. Протестът бе наречен “Велико народно въстание” - отговор на предложението на правителството за свикването на Велико народно събрание и промени в конституцията.

Гражданите обвиняват премиера Борисов, който е в своя трети мандат, и главния прокурор Иван Гешев в това, че са се провалили в борбата си с корупцията, която води до ерозията на върховенството на закона и до облагането на шепа мощни олигарси в най-бедната страна в ЕС.

 

От парламентарната трибуна президентът Румен Радев призова за оставката на правителството и призова народните представители да отхвърлят предложенията за нова конституция.

 

“Не липсата на нова конституция накара хората да излязат по улиците, а липсата на морал и лидерство, ерозията на държавността, корупцията”, посочи той.

 

Борисов обеща да подаде оставка, ако парламентът одобри призива му за свикване на Велико народно събрание което да гласува нова конституция. Нейната цел е да се намали броя на депутатите наполовина и да се подобри независимостта на съдебната власт. Протестиращи и опозиция отхвърлиха тези предложения и ги заклеймиха като опит Борисов да се задържи на власт. Твърди се, че за приемането на нова конституция може да се гласува най-рано през ноември догодина.


Управляващата коалиция заяви, че дебатите за нов основен закон в парламента ще започнат въпреки протестите и въпреки факта, че няма достатъчно налични гласове, за да се продължи към следващ етап на реализация на проекта.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4211 |03.09.2020 Крум Зарков: Промените, от които има нужда България, не са персонални, а са генерални . 17| 5737 |03.09.2020 Андрей Райчев: Отиваме в една ситуация от 90-те години – на омраза . 28| 6351 |03.09.2020 Насилието в България като насилието в Беларус /видео/ . 0| 3850 |03.09.2020 Дружества на ЧЕЗ в България успешно преминаха втори надзорен одит на системите за управление на качеството по ISO 9001:2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads