Реклама / Ads
5| 4930 |06.11.2009 НОВИНИ

България е в грипна епидемия от понеделник

.
Преустановяват се ваксинациите, детските и женските консултации, профилактичните прегледи, плановата оперативна дейност и свижданията в лечебните заведения.
 
Национална грипна епидемия се обявява от 9 ноември 2009 г. Министерството на здравеопазването обяви национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности. В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и активната трудоспособна възраст 20-60 г. От понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни. Ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания показва ясно изразена тенденция към нарастване на заболяемостта. През периода 26.10-01.11.2009г. Министър Божидар Нанев увери, че болниците и лекарите са готови да посрещнат по-голяма грипна вълна. Имало възможност за разкриване на нови легла в лечебните заведения. Той не се ангажира кога у нас ще започнат да пристигат първите противогрипни ваксини срещу новия вирус A(H1N1). "Зависи какви са наличностите, които ще ни предложат производителите", каза той. Нанев посочи, че България се е обърнала към европейския комисар по здравеопазването и европейски страни, ако имат излишък, да ни го предоставят, преди да бъдат получени заявените по търговски път дози. Той посочи, че общо около 12 млн. лв. ще са нужни за антивирусни препарати и ваксини. С обявяването на грипната епидемия се разпореждат и ограничителни мерки в лечебните заведения.

Преустановява се работата на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност, свижданията в лечебните заведения. Лекарите съобщават, че болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения. Във връзка с това се препоръчва на хората да ограничат посещенията на масови прояви, да избягват контакти с болни, да спазват добра лична и битова хигиена. При поява на грипни симптоми се препоръчва незабавна консултация с личния лекар. При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания, често се стига до усложнения. Днес по-рано епидемия беше обявена в София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4720 |05.11.2009 ЕС търси спешно 200 хил. дози тамифлу за България . 1| 4880 |03.11.2009 Задава се грипна епидемия, маски срещу A(H1N1) - няма . 7| 5080 |02.11.2009 Свинският грип взе трета жертва в България . 49| 5720 |31.10.2009 Юнал Лютви: България е в дълг към мюсюлманите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads