Реклама / Ads
154| 4719 |10.12.2011 НОВИНИ

България в клуба на отличниците в ЕС

.
Премиерът е радостен от факта
България се присъедини към създадения вчера фискален съюз за бюджетна стабилност в ЕС, чиято цел е да дисциплинира еврозоната и да спаси еврото.
 

Това стана на сбирката на лидерите на ЕС в петък и събота в Брюксел, в която участва и премиерът Бойко Борисов. Към съюза се зачислиха общо 23 държави, сред които са всички 17 членки на еврозоната. Извън тях освен България влязоха Полша, Румъния, Унгария, Литва и Латвия, пише Монитор.  Великобритания отказа да се присъедини към тях, а Дания, Швеция и Чехия поискаха въпросът първо да се обсъди в националните им парламенти. Окончателното споразумение за формирането на съюза за финансова стабилност, който трябва да помогне на недисциплинирани страни като Гърция, Ирландия, Португалия и Италия да се измъкнат от дълговата и икономическата криза, ще бъде подписано през март 2012-а. Значителна част на идеите, които обединяват държавите в него, вече са излагани в България. Сред мерките са санкциониране на страните с висок бюджетен дефицит и приемане на т.нар. „златно  правило” или залагане в закон на таван за дефицит до 3 на сто от БВП.

Според т.нар. фискален борд, който лансира финансист номер 1 Симеон Дянков и  трябва да бъде разписан в конституцията, освен че правителството не бива да допуска бюджетен дефицит над 2%, а пък преките данъците ще се променят с гласовете на двете трети от депутатите.Радвам се, че това, което предлагаме в България и което нашата опозиция оспорва, става основно правило на ЕС. Помните, когато говорихме за Пакта за финансова стабилност, за промяна на конституцията, за въвеждане на 3-процентен бюджетен дефицит – всъщност това сега е „златното правило”, което се предлага на всички държави в ЕС. Състояха се много консултации с другите партии, особено със СДС, които въведоха валутния борд в България. Това, което предлагаме, е още по-стабилен борд. Така че надявам се да срещнем по-голяма подкрепа, защото този пакт гарантира, че дори някога народът да се подхлъзне и гласува за популисти, националисти или каквито и да било, в държавата няма да се случи нищо катастрофално, отбеляза Борисов след края на Европейския съвет. Той се зарече, че след като България приеме еврото, няма да се вдигат плоският данък и ДДС.Засега не се предвижда създаването на новия съюз да залегне в Лисабонския договор, както настояваха Германия и Франция. Премиерът прогнозира, че решението за присъединяването ни към него ще бъде одобрено от българския парламент до март 2012-а. На срещата в Брюксел Борисов е настоял и пред германския канцлер Ангела Меркел да се намали размерът на националното съфинансиране по европроекти за държавите с добри финансови показатели, които не са допуснали над 3% дефицит и са с нисък държавен дълг.

Според шефа на ЕК Жозе Барозу България има пълно право да иска това. Надявам се да срещна подкрепа и от другите държави, посочи премиерът.Той благодари на всички, с изключение на Холандия за изразената на срещата на върха подкрепа за влизането ни в Шенген. Барозу отчел по време на дебата по темата, който ще бъде повдигнат отново през март, че България и Румъния са изпълнили всички критерии за приемане в зоната и това не трябва да се обвърза с други проблеми.В Брюксел беше подписано и споразумението за присъединяване на Хърватия към ЕС. Борисов пък поздрави Черна гора и Сърбия, че „перспективите им за членство вече са много ясни”. Колкото повече държави влязат в ЕС след Хърватия, толкова по-спокойни и мирни ще са Балканите. Ще спрем да говорим за война и масови гробове, изтъкна той.(Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5171 |08.12.2011 България побеля, всички пътища се чистят . 19| 5230 |08.12.2011 Натиск върху Холандия заради България и Румъния . 103| 4990 |07.12.2011 Цветанов: САЩ вярва на властта в България . 12| 4872 |06.12.2011 България без пари по ИСПА за 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads