Реклама / Ads
1| 3880 |05.04.2019 НОВИНИ

ЕК: България е с най-голяма смъртност заради мръсен въздух

.
България е една от държавите в ЕС с най-голяма смъртност заради мръсен въздух, се посочва в представен в петък доклад на Европейската комисия, съобщава БТА. В документа се отбелязва, че замърсяването на въздуха поставя нашата страна на челните места по брой изгубени години живот.

Според Европейската агенция по околна среда замърсяването на въздуха у нас е довело до около 15 200 случая на преждевременна смърт през 2015 г. Основните източници на замърсяване на въздуха от прах са битовото отопление и превозните средства. Въпреки че наскоро прие изменения в законодателството, България все още не е предприела практически структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и за уеднаквяване на целите за качеството на въздуха с ключови политики в областите на околната среда, енергетиката и превозите, се посочва в документа.

 

България все още не е изпълнила задълженията си за запазване или възстановяване на видове и местообитания. Създаването на ефективно управление на мрежата "Натура 2000" и подобряването на администрацията в тази област се отчита като предизвикателство. Основните заплахи за биологичното разнообразие в България включват загубата на местообитания заради развитието на градовете и инфраструктурата, неустойчивото земеделие, повишеното замърсяване на въздуха.

 

Въпреки продължаващите инвестиции в изграждането на необходимата инфраструктура, подкрепена главно с финансиране от ЕС, България все още изостава значително от европейските показатели за пречистване на градските отпадъчни води. Едва 26 на сто от тези води се събират, 20,4% от събраното количество се подлага на вторично пречистване, а 6,7% от събраните отпадъчни води се подлагат на по-задълбочена обработка. Според ЕК има нужда от допълнителни 2 млрд. евро за изграждането на мрежи за събиране на отпадни води и за пречиствателни станции.

 

Комисията отбелязва още, че България е постигнала значителен напредък в картографирането и оценяването на екосистеми и техните свойства, както и в разработването на системи за отчетност на "природния капитал". Въпреки това, правилното изпълнение на законодателството за защита на природата остава предизвикателство, пише в доклада.

 

Въпреки че България е приела добро законодателство за справедливо изчисляване на такса "Смет", тя все още не е приложила правилото "замърсителят плаща". Напредъкът в справянето със замърсяването на въздуха е ограничен до приемането на закони. Все още не е отчетено ефективно прилагане, допълва комисията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5491 |04.04.2019 Ройтерс: България разследва още трима в скандала с луксозни апартаменти . 1| 4113 |04.04.2019 Германският президент не обеща завод на „Фолксваген“ в България . 0| 3981 |04.04.2019 Радев и Щайнмайер обсъждат германските инвестиции в България . 4| 3921 |03.04.2019 ЕК: Механизмът за наблюдение на България може да отпадне скоро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads