Реклама / Ads
6| 5349 |17.01.2016 НОВИНИ

България - под сняг и вода! Десетки селища без ток

.
Зимна бг-орисия
България е под сняг и вода, на места се наложи евакуация на хора. Десетки селища са без ток. Има много откъснати пътища. Спряха и влакове заради опасното време.
 
Община Смолян обяви бедствено положение заради щетите от проливния дъжд, който не спря две денонощия.

Река Черна в района преля. Наводнени са къщи по поречието. Отнесени са селскостопански постройки. Активирани са свлачища, откъснати са пътища.

В цялата област десетки населени места са без електричество. Аварийните екипи са вдигнати на крак. "В момента нямаме достъп до две села. Свлачища и срутища има много, но сме мобилизирали техника и екипи", уточни кметът на Смолян Николай Мелемов.Дъждът вече преминава в сняг.

 
В Хасковско е обявено частично бедствено положение. Затворен е граничният пункт "Капитан Андреево". Има наводнени села. Застрашените хора са евакуирани. Над 100 литра на квадратен метър са валежите от последните 24 часа в Хасковска област. Това доведе до разливане на реки. Около 5 часа сутринта в Динево хората се събуждат с вода в дворовете. Реката е заляла 32 къщи. Екип на пожарната е успял да стигне до селото и помага на хората. Подобна е ситуацията в още няколко села, но там евакуираните хора са по-малко. Водата заля и главния път Е-80 и прекъсна достъпа до 3 села. Най-малко 5 села в Хасковско са без достъп заради залети пътища. Водата след проливните дъждове заля и граничния пункт "Капитан Андреево". В района на язовир Ивайловград, който прелива, 7 тинейджъри са били издирвани от пожарната. Те са открити във вила и са спасени.

 
Обилният снеговалеж през нощта затвори за движение на тежкотоварни автомобили пътищата в цялата Великотърновска област. Без електричество късно снощи останаха и някои от селата в района. Най-тежка беше ситуацията на главния път Русе – Велико Търново, където десетки шофьори прекараха ноща в камионите, докато чакаха пътят отново да бъде отворен за движение. Екипи на пожарната и БЧК обикаляха месатата, на които те останаха блокирани и им раздаваха храна, вода и топли напитки. p>

 Лошото време остави без електричество 15 населени места в област Кърджали. Основният проблем в района е излелият се дъжд. Двете измервателни станции в Кирково са отчели сумарно над 400 литра на квадратен метър. Започнало е контролирано изпускане на язовир "Амбарица".

 
В София снежната покривка е над 30 сантиметра. "Обстановката в София е усложнена. Първата ни задача е да осигурим движението на градския транспорт. В момента цялата налична техника е на терен". Това заяви за Нова ТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 
В хасковското село Динево ситуацията е сериозна, след като реката там преля. Наводнени са 32 къщи, евакуирани са хора. Спасителните екипи все още не са достигнали до селото, тъй като пътят е залят.

Изцяло е спряно движението на влакове по линията от Тулово до Карлово. Пътнически и бързи влакове са блокирани в по големите гари заради паднали дървета и скални маси, които са скъсали контактна мрежа. Машинистите коментират, че движението през нападалите дървета е било буквално страшно. Има леки поражения по някои от влаковете. Движението на влаковете в общо осем железопътни участъка на страната е преустановено.
 
 Лавина е паднала в прохода Петрохан и е затворила пътя Монтана-София, предаде БТА. По-рано от Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите да не излизат по пътищата, освен ако не е крайно наложително. На територията на цялата страна е ограничено движението на тежкотоварни камиони над 12 тона. Единствено забраната не важи за пътуващите вътре в областите Варна и Бургас, тъй като валежите там са само от дъжд. Забраната на Агенция "Пътна инфраструктура" за тежкотоварни МПС важи за магистралите „Тракия“ и „Хемус“ и "Люлин" в област София. Проходите „Върбишки”, „Златишки” и „Троянски” са затворени.

Усложнената зимна обстановка остави 30 населени места без ток в област Разград. Движението по път Е-70, Русе-Шумен, е ограничено поради влошените метеорологични условия.

Над 30 сантиметра е снежната покривка във Врачанско. В някои населени места в три общини е прекъснато електрозахранването. Причината е, че снегът се натрупва върху кабелите и ги къса. Третокласната пътна мрежа в областта е частично затворена за почистване. Във Враца главните пътни артерии са вече почистени. Снегът продължава да вали.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4451 |16.01.2016 Хърсев предлага да се вдигнат данъците в България . 8| 4525 |14.01.2016 Европейският съд осъди България за застрояване на "Калиакра" . 3| 4695 |14.01.2016 Европейският съд осъди България за градежите край Калиакра . 1| 4555 |13.01.2016 Гръцките банки масово затварят клонове, вкл. в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads